(video) Ziua drapelului de stat: Cum a fost adoptată legea privind simbolul Republicii Moldova

Pe 27 aprilie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Drapelului. Zeci de revoluții și lupte au făcut posibilă această sărbătoare.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit istoricilor, primele drapele atestate pe teritoriul Moldovei își fac apariția pe timpul domniei voievodului Moldovei, Bogdan I.

În timp ce Basarabia se afla sub jugul țarist, în perioada 1812-1917, și a fost privată de dreptul de a avea drapel, Guvernul de la București adoptă, în timpul revoluțiilor de la 1848, drapelul Principatelor Române.

Mișcarea de eliberare națională a basarabenilor începe la 1917 sub flamura drapelului tricolor național. După constituirea Republicii Democratice Moldovenești și crearea Sfatului Țării, pe 24 ianuarie 1918, aceasta își proclamă independența și adoptă drapelul tricolor.

După înfăptuirea României Mari, din decembrie 1918, drapelul oficial al ținutului dintre Prut și Nistru va deveni tricolorul, cu fâșiile dispuse vertical și fără stemă în centru.

P

În 1940, în urma anexării Basarabiei de către URSS, a fost impus un nou drapel. Acesta reprezenta o pânză de culoare roșie și verde având în colțul de sus din stânga imaginea secerii și ciocanului, iar deasupra lor o stea cu cinci colțuri.

Adoptarea Drapelului de Stat al Republicii Moldova

La 27 aprilie 1990, Mircea Snegur a fost numit în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. „Prima mea dorință a fost de a adopta legea cu privire la drapelul de stat a țării”, a precizat primul președinte al RM, Mircea Snegur.

În momentul legiferării drapelului de stat erau deputați care militau împotriva adoptării tricolorului.

Adoptarea Stemei Republicii Moldova

În primăvara anului 1990 a fost lansat concursul pentru crearea stemei de stat. În urma mai multor consultări și dezbateri au fost alese câteva lucrări. După aprobarea finală a Comisiei de Heraldică, stema realizată de Gheorghe Vrabie urma să fie aprobată în cadrul Plenului Parlamentului de la Chișinău.

După discursul lui Vrabie la tribuna Parlamentului au urmat acuzații din partea mai multor deputați.

În urma aprobării stemei în Plenul Parlamentului la 3 noiembrie 1990, drapelul de stat cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene a fost arborat pe cele mai importante instituții de stat ale Republicii Moldova. Pe 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat această dată drept „Ziua Drapelului de Stat”.

Drapelul Republicii Moldova a fost arborat în cadrul mai multor competiții internationale. Andrei Carpenco este primul moldovean care a cucerit, în anul 2009, Everestul. Pentru prima dată, tricolorul Republicii Moldova a fost arborat pe cel mai înalt punct din lume.


Pub