Cum putem îndepărta reziduurile de pesticide de pe legume şi fructe

PE SCURT

Primăvara rafturile magazinelor și piețele sunt pline cu fructe și legume proaspete care ne ademenesc prin culorile vii și prospețime, însă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică ne atenționează să fim atenți când decidem să le consumăm. Totodată, medicii igieniști ne recomandă anumite metode pentru îndepărtarea, în condiții casnice, reziduurilor de pesticide de pe legume și fructe, înainte ca acestea să fie consumate.

PE LUNG

Prin aceste măsuri elementare poate fi asigurată îndepărtarea a cel puţin a unei părţi considerabile din concentraţia reziduală de substanţe toxice prezente pe suprafaţa fructelor şi legumelor. Este important să spălăm cu apă caldă fructele şi legumele înainte de a fi consumate, chiar şi pe cele din propria grădină, pentru a evita îngerarea substanţelor periculoase sau potenţial dăunătoare pentru sănătatea noastră. Mai mult, igieniştii recomandă să folosim apă potabilă ușor sărată care ar asigura eliminarea majorităţii reziduurilor de pesticide prezente pe suprafaţa acestor produse.

Este recomandat să spălăm de două sau de trei ori strugurii, merele, prunele, piersicii, perele, castraveţii, roşiile, ardeii graşi înainte de a fi consumate. La fel, salata trebuie ţinută câteva minute în apă, iar mai apoi să fie spălată bine, se freacă frunze de frunze. Pentru eliminarea resturilor de pesticide de pe fructe şi legume este binevenită şi înmuierea lor în apă fierbinte sau expunerea la vapori.

Curăţarea de coajă înainte de a consuma fructele şi legumele se recomandă chiar şi după ce au fost bine spălate. În special, coaja de citrice pe care de multe ori o întrebuinţăm în copturi sau gemuri. Puteţi consuma fructele şi legumele cu coajă, însă doar din categoria celor organice sau de provenienţă sigură. Dar şi aşa, doar spălându-le foarte minuţios pentru a elimina rămăşiţele de sol şi de praf. Consumarea merelor cu coajă este chiar recomandată pentru conţinutul bogat de vitamine.

O metodă eficientă pentru îndepărtarea pesticidelor de pe legume și fructe este spălarea lor cu bicarbonat de sodiu (sodă de mâncare). Pentru fructele şi legumele de dimensiuni mai mari, cum ar fi merele, vinetele, ardeii şi perele, puteţi folosi un amestec cremos de apă cu bicarbonat de sodiu, frecându-le cu ajutorul unei perii, burete sau cârpe. Pentru obţinerea acestui amestec e suficient să dizolvaţi o lingură de bicarbonat de sodiu într-o linguriţă de apă. Fructele mici, cum ar fi căpşunii, murele sau bobiţele de struguri trebuie scufundate într-un castron cu apă şi bicarbonat de sodiu, o lingură la un litru de apă. Se lasă în soluţie timp de 15 minute. Clătiţi întotdeauna bine fructele şi legumele, dacă este necesar, chiar periaţi-le, iar în cele din urmă, le ştergeţi cu un prosop uscat şi curat.

Medicii igieniști mai spun că îndepărta pesticidele și cu o soluție de oţet. Turnaţi într-un castron o parte de oţet şi două părţi de apă (1 ceaşcă de oţet şi 2 de apă), după care scufundaţi fructele şi legumele în această soluţie timp de 15- 30 de minute. Frecaţi-le bine cu o perie sau burete pentru a îndepărta murdăria, apoi, cu apă rece curgătoare, le clătiţi timp de 15-30 de secunde.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.