Apelul consiliului de presă în legătură cu o emisiune de la postul PrimeTV: Este încălcat grav drepturile copilului

maxresdefault

Consiliul de presă a adresat un apel Maiei Bănărescu, avocat al Poporului pentru drepturile copilului și lui Dragoș Vicol, președinte al CA în legătură cu emisiunea Vorbește Moldova, difuzată de postul Prime TV. Realizatorii emisiunii au difuzat la mijlocul lunii aprilie despre istoria unei fete de 14 ani, care a fost abuzată sexual de către tatăl vitreg, concubinul mamei, începând cu vârsta de 11 ani.

În cele două ediții ale emisiunii, realizatorii au comis abateri grave de la normele deontologice și de la cele legale, și nu au protejat efectiv identitatea minorei abuzate. Cu toate că numele ei a fost ascuns, prin prezența în studio a părinților și a bunicii, fata poate fi ușor identificată. Aceasta constituie o încălcare a Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede că „Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori” (p. 4.13). Încălcarea a fost constatată de Consiliul de Presă la ședința publică din 26 aprilie 2019.

De asemenea, autorii emisiunii au încălcat Legea nr. 30 din 07.03.2013 cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei, care stabilește (art.4, p.2, lit.d): „În serviciile de programe radio şi televizate se interzice difuzarea informaţiei cu impact negativ asupra copiilor ce conţine: (…) orice indicii care ar putea duce la identificarea copiilor implicaţi în situaţii cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, abuz sexual, abuz fizic sau psihic, dispute familiale, sinucideri, consum de droguri, abuz de alcool etc.), inclusiv în calitate de victime sau martori. Fac excepţie situaţiile în care jurnalistul acţionează cu acordul părinţilor (tutorilor, curatorilor) în interesul superior al copilului”. În acest caz, nu s-a urmărit respectarea interesului superior al copilului și nici difuzarea unor informații de interes public, ci oferirea unor detalii senzaționale din viața privată a persoanelor care satisfac simpla curiozitate a indivizilor și generează audiență, dar lezează demnitatea persoanelor vizate. Legea nr. 30 din 07.03.2013 interzice difuzarea interviurilor și declaraţiilor în care copiilor le sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau probleme care le depăşesc puterea de judecată (art.4, p.2, lit. h) și apariția în programele audiovizuale a copiilor mai mici de 16 ani care sunt victime sau martori ale „abuzurilor fizice, psihice sau sexuale” (art. 4, p.3).

Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova (nr. 174 din 08.11.2018) obligă furnizorii de servicii media să respecte principiul interesului superior al copilului și prevede că „minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții sale private” (art. 15, p.p. 1 și 2). În același articol, se spune: „În cadrul programelor audiovizuale, minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinți, rude, reprezentanți legali, avocați sau alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea acestuia, în scopul de a obține avantaje de orice tip sau de a influența deciziile autorităților publice”. În cazul emisiunii citate, fata abuzată a fost folosită atât de către jurnaliști pentru a realiza un material senzațional, cât și de alte persoane, interesate să influențeze eliberarea din detenție a abuzatorului, condamnat de către prima instanță la 12 ani de închisoare.

Dincolo de încălcarea prevederilor deontologice și legale enumerate mai sus, analiza emisiunii a arătat că autorii nu au urmărit să informeze publicul despre abuzul sexual comis asupra unui copil și consecințele unei asemenea fapte, ci să realizeze un program-spectacol, cu scopul de a genera audiență. Realizatorii au profitat de starea de vulnerabilitate a persoanelor implicate – mama, tata, bunica, și le-au prezentat în ipostaze jenante, demne de milă, forțându-le să divulge detalii traumatizante din vața privată, lezându-le astfel demnitatea.

„Considerăm că o astfel de abordare a cazurilor de abuz asupra copiilor dăunează atât persoanelor vizate, cât și publicului, perpetuează practici care duc la crearea de subproduse mediatice, iar per ansamblu, la degradarea spațiului mediatic autohton. Vă solicităm să faceți uz de obligațiile și pârghiile care vă sunt atribuite prin lege pentru a sancționa încălcările de lege comise de postul de televiziune Prime TV la realizarea acestei emisiuni și a descuraja, în general, producerea de astfel de programe care nu contribuie la dezvoltarea societății, ci la degradarea ei”, se menționează în apelul Consiliului de presă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente