Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.04.2019

Primii 65 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” din acest an au semnat contractele de finanțare nerambursabilă

Primii 65 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” din acest an au semnat contractele de finanțare nerambursabilă

În 26 de raioane ale Republicii Moldova vor activa 65 de întreprinderi create prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Antreprenorii lucrători-migranți sau rude de gradul I ai acestora vor primi până la 250 mii lei finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a bugetului de stat în baza algoritmului„1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

Titularii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 16 mln lei, care vor genera  investiții cumulative în economie de circa 39 mln lei și vor asigura 135 de locuri de muncă.

Prezentă la eveniment, Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a îndemnat diaspora să deschidă afaceri și să investească în Republica Moldova. „Ministerul Economiei și Infrastructurii permanent este în căutarea noilor instrumente și oportunități care să ajute atât cetățenii din țară, cât și din diasporă să-și deschidă acasă afaceri profitabile. Mă bucur că și în acest an, împreună cu colegii de la ODIMM și cu partenerii externi, am reușit să susținem ideile de afaceri a 65 de cetățeni”, a menționat  Iulia Costin.

Iva Stamenova, manager proiect Agricultură și Dezvoltare Durabilă, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a reconfirmat sprijinul blocului comunitar european pentru dezvoltarea și modernizarea unei economii sustenabile a Republicii Moldova.

Din numărul total de 65 de solicitanți de  susținere financiară nerambursabilă, 46 activează în agricultură, alte 12 afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor și 7 în industrie. Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi realizate în 26 raioane ale țării, iar alți 9 beneficiari ai Programului sunt din municipiul Chișinău. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 15 state: Australia, Federația Rusă, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania și SUA, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus