Maia Sandu: CC-ul corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi

Alegerile anticipate ar putea fi organziate doar în baza sistemului mixt. Astfel, lidera PAS, Maia Sandu, susține că prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină.

Foto: UNIMEDIA

„Curtea Constituțională a corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția și care, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi, nu poate fi modificat. Prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină.

Toate acestea demonstrează că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ, fără de care Republica Moldova nu are nicio șansă să pășească pe calea normalității, să aibă instituții care să funcționeze în interesul oamenilor și să restabilească încrederea propriilor cetățeni.

Să nu uităm să le “mulțumim” și celor trei deputați “independenți” ai Partidului Democrat - Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

De menționat că CC a examinat astăzi, 26 aprilie, solicitarea celor trei deputați independenți, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic. Astfel, Curtea Constituțională a decis că alegerilor anticipate ar putea fi organizate doar în baza sistemului electoral mixt.

Amintim că la data de 19 aprilie, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.


Pub