A fost odată, într-o zi de 26 Aprilie: Prima emisiune televizată și accidentul nuclear de la Cernobîl

Astăzi este Ziua Mondială a proprietăţii intelectuale. Sărbătoriții zilei sunt: actrița română Adriana Trandafir, muzicianul britanic Roger Taylor de la Duran Duran, fotbalistul francez Matthieu Delpierre, actorii americani Chaning Tatum și Giancarlo Esposito, actrița americană Jordana Brewster, actrița rusă Galina Beliaeva, pianistul rus Nikolai Luganskii, prima doamnă a SUA, Melania Trump, compozitorul italian și pionerul muzicii electronice Giorgio Moroder, jurnalistul rus Dmitri Kiselev și actorul de origine chineză Jet Li. „La mulți ani” le spunem și interpretului moldovean El Radu, cântăreței Diamanta Paterău și meșterului popular Constantin Cojan.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 26 aprilie, 1462, începe marea campanie militară a sultanului Mehmed II-lea împotriva lui Vlad Ţepeş al Munteniei care va fi soldată cu un succes. Turcii înlocuiesc pe Vlad Ţepeş cu fratele său Radu, zis cel Frumos.

Mehmed II-lea, portret de Gentile Bellini / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 26 aprilie, în 1607, la țărmul Cape Henry (Virginia) au pășit pe pământ american primii colonizatori englezi.

- La 26 aprilie, in 1775, în urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intra în componența Imperiului Habsburgic.

- Pe 26 aprilie, 1783, Ludwig van Beethoven, în vârstă de 13 ani, a fost numit ca muzician la instrumentele cu clape în componența orchestrei din Bonn.

- În ziua de 26 aprilie, 1798, s-a născut pictorul francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix, cunoscut pentru picturile „Dante şi Vergiliu în Infern”, „Măcelul din Chios”, „Libertatea conducând poporul”, „Femei din Alger”, „Lupta lui Iacob cu Îngerul” (m. 13 august 1863).

„Libertatea conducând poporul”, de Eugène Delacroix / Sursa:Wikipedia

- În anul 1803, tot la 26 aprilie, mii de fragmente de meteorit, au căzut lângă orașul L'Aigle. Evenimentul a convins oamenii de știință europeni de existența meteoriților.

- La 26 aprilie, 1818, fiind în drum de la Hotin spre Chişinău, țarul Alexandru I înnoptează la Bălţi, judeţul Iaşi, Basarabia ţaristă, unde îl ajunge vestea despre naşterea nepotului său Alexandru, viitor împărat. Se crede că anume cu această ocazie a dat dispoziţie să i se acorde localităţii statutul de oraş.

Catedrala Sfântul Nicolae din Bălți, în anii 20 ai secolului XX. Probabil, aici s-a rugat Țarul Aleksandr I după nașterea nepotului său / Sursa:esp.md

- Tot într-o zi de 26 aprilie 1824, împăratul rus Alexandru I vizează decizia Consiliului de Miniştri cu privire la transportarea în Rusia a ţuicii basarabene doar prin vămile de la Dubăsari şi Movilău, întrucât acestea dispun de funcţionari şi instrumente necesare de măsurat.

- La data de 26 aprilie, 1923, Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătorește cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Westminster Abbey.

- Pe 26 aprilie, 1925, Paul von Hindenburg îl învinge pe Wilhelm Marx în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale germane și devine primul șef de stat al Republicii de la Weimar ales direct.

- În 1931, tot la data de 26 aprilie, la New York a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe.

- În anul 1942, la 26 aprilie, o combinaţie de gaze şi de praf de cărbuni a cauzat o explozie masivă la mina de cărbuni de lângă Benxi și a ucis 1.549 de mineri care erau la muncă în acea zi. Acest record nefericit de decese este unul dintre cele mai grave din lume, chiar şi la ora actuală. Rudele minerilor s-au grabit la locul accidentului, dar le-a fost refuzată intrarea de un cordon de gardieni japonezi care au ridicat garduri electrice pentru a le ține departe. În încercarea de a potoli focul din mină, japonezii au oprit ventilația și au oprit bobina de rotire de la intrarea în mină. Martorii afirmu că japonezii nu au evacuat groapa în întregime înainte de a o bloca, iar muncitorii au rămas blocați în interior și s-au sufocat cu fum.

- La data de 26 aprilie, 1954, Sovietul Suprem al URSS a aprobat decretul primului secretar Nikita Hrușciov privind transferul regiunii Crimeea de la Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă la Republica Sovietică Socialistă Ucraineană și a modificat Constituția URSS.

- În anul 1970, la data de 26 aprilie, intra în vigoare Convenția internațională asupra Proprietății Intelectuale.

- La 26 aprilie, 1982, ieșit la cumpărături pe Hollywood Boulevard din Los Angeles, Rod Stewart este jefuit de o persoană înarmată. Îi este furată mașina în valoare de 50.000 de dolari.

- Pe 26 aprilie, 1986, la 01:23 noaptea, s-a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev, urmat de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. Accidentul a pus în discuție grija pentru siguranța industriei sovietice de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulți ani și impunând guvernului sovietic să devină mai puțin secretos. Statele independente – Rusia, Ucraina și Belarus - au fost supuse decontaminării continue și substanțiale. E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces.

Reactorul #4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive / Sursa:Wikipedia

- În ziua de 26 aprilie, 1991, Sovietul Suprem al RSFSR a adoptat legea „Cu privire la reabilitarea popoarelor reprimate”, care prevedea reabilitarea teritorială.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub