(update) Persoane din organele de drept, implicate într-un atac Raider? PCCOCS: 5 suspecți, reținuți în cadrul tentativei de deposedare a unui om de afaceri de compania sa; Despre cine este vorba

(update 13:45) Cinci persoane au fost reținute în cazul tentativei de deposedare a lui Viorel Varzari de întreprinderea SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale „ARTINOX”. Informația a fost confirmată de către șeful PCCOCS Nicolae Chitoroaga. Acesta din urmă a confirmat doar numărul persoanelor reținute, dar nu și denumirea întreprinderii.

Foto: PCCOCS

Potrivit lui Chitorogă, este vorba de un dosar penal pentru șantaj. „PCCOCS desfășoară mai multe acțiuni ample, iar pentru a nu periclita ancheta, nu pot să vă dau mai multe detalii. Pot să vă spun doar că sunt implicate atât persoane din Republica Moldova, cât și persoane din afara țării. La moment sunt reținute 5 persoane”, a declarat Chitoroagă.

În scrisoarea de astăzi, primită de redacția UNIMEDIA se menționează că cel care ar fi încercat să îl deposedeze pe Viorel Varzari ar fi Andrei Tranga, Grigore Karamalak, un italian și un cetățean rus stabilit în Austria. „Protectorul lui Tranga, Grigore Karamalak, a pus ochiul pe o nouă afacere de succes de la Chișinău. SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale “ARTINOX”, fondată în februarie 2010 de către omul de afaceri de la Chișinău, Viorel Varzari”, se arată în scrisoare. În tot acest caz ar fi fost implicat și șeful PA, Viorel Morari.

(update 12:10) Sursele noastre ne-au confirmat că în acest caz ar fi implicate și persoane sus puse din instituțiile de drept din țară.

(12:27) Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este acuzat că ar fi fost implicat în soluționarea mai multor dosare, în favoarea mai multor persoane.

O scrisoare în acest sens a venit pe adresa redacției UNIMEDIA, în care se spune că Morari „lucrează la o mână cu hoțul în lege Grişa Bulgaru”, cunoscut ca Grigore Caramalac.

„Pentru mulți tineri juriști, Viorel Morari este cu siguranță un exemplu, deoarece acesta a reușit să-și construiască o carieră de succes, a reușit să intre în contact cu foarte mulți oameni cu influență, din Republica Moldova și de peste hotare, și nu în ultimul rând a legat “prietenii” de serviciu cu oameni care au contribuit la prosperarea financiară a procurorului-șef Anticorupție”.

În scrisoare este descris cum Viorel Morari a „contribuit la rezolvarea mai multor dosare”.

„Dar pentru a înțelege foarte clar care este legătura dintre Morari, afaceristul Andrei Tranga și hoțul în lege Bulgarul, rețeaua de restaurante a lui Tranga și afacerile vinicole, vă rog să găsiți puțin timp pentru a citi foarte atent răvașul meu. Orice alineat ignorat ar putea rupe firul logic al întâmplărilor, fir care poate fi refăcut oricând de procurorul Morari, dar deja din postura de învinuit într-o sală de judecată.

Din start trebuie să menționez că această rețea este o afacere de invidiat, care s-a dezvoltat vertiginos chiar în timpul crizei financiare din 1999. Și în timp ce alte mii de afaceri moldovenești se ruinau din cauza la tot felul de atacuri raider și presiuni politice, rețeaua de restaurante, care a luat naștere în clădirea Teatrului Național de Operă și Balet, avea să atingă apogeul după anul 2001, în timpul guvernării comuniste.

Este clar că prosperarea acestei afaceri s-a datorat faptului că era protejată de regimul comunist Voronin. Începând cu anul 2001 și până în 2009, oficial, rețeaua de restaurante se afla în proprietatea unui tânăr pe nume Andrei Tranga, care a și ajuns în scurt timp milionar. Acesta gestiona afacerea prin intermediul unui SRL. Dar în spatele acestui tânăr se afla nimeni altul decât Oleg Voronin, fiul fostului președinte. După evenimentele din 7 aprilie 2009, comuniștii au fost înlăturați de la putere, așa că tânărul milionar Tranga a început să-și spele trecutul și legăturile cu familia Voronin și să-și caute noi protectori. I-a găsit la Moscova, în persoana lui Grigore Karamalak, cunoscut în lumea interlopă și ca Grișa Bulgaru. Hoțul în lege l-a sprijinit financiar pe Voronin în 2001, ca să se răzbune pe un alt fost Președinte, Petru Lucinschi. Mai exact pe un fiu al său, Sergiu Lucinsci, deoarece nu puteau împărți cu acesta afacerea “Boiana Grup”. Ca un apropos, mențioez că zilele trecute Sergiu Lucinschi a fost dat în căutare generală de către Poliția Română, după ce a fost condamnat definiiv la pușcărie de justiția română, pentru un caz similar.

În timp ce proprietarul rețelei de restaurante căuta protecție la hoții în lege, aceștia la rândul lor căutau un nou partid politic prin intermediul căruia să-și rezolve interesele. Karamalak a găsit rapid acest partid și anume Alianța Moldova Noastră condus de Serafim Urecheanu. Dar figura centrală și omul care i-a pus pe toți la o masă, a fost nimeni altul decât Veaceslav Platon, ajuns deputat pe listele AMN. Tranga și-a dat seama la timp că are nevoie de noi protectori, deoarece noul Prim-ministru și principala persoană din noua alianță de guvernare, Vlad Filat, avea drept scop să pună mâna pe tot ce aparținuse lui Vladimir Voronin, inclusiv afacerea cu rețeaua de restaurante. În aprilie 2010 ofițerii CCCEC (în prezent CNA), condus pe atunci de Viorel Chetraru, cel care îi promitea Prim-ministrului Filat de ziua sa că “o să dea la bot” oricui va dori acesta, organizează descinderi masive în restaurantele lui Tranga, ridicând 26 de saci, cu aproape 600 de mii de lei necontabilizați. Operațiunea a fost masiv mediatizată de presa afiliată lui Vlad Filat.

Dar Filat dorea un singur lucru, bani și influență. Așa că prin intermediul lui Karamalak și Platon, Andrei Tranga ajunge la o „tranzacție de împăcare” cu Prim-ministrul Filat, care s-a ales cu câteva milioane, iar astfel dosarul în care era implicată rețeaua de magazine a fost închis. Aici intervine eroul nostru, Viorel Morari , pe atunci șef la Secția Anchetă în MAI și Serviciul Vamal a Procuraturii Generale. Acesta a negociat la rândul său mita pentru procurori pentru ca aceștia să tacă.

În anul 2013, alianța politică de la Chișinău era “beton”, vorba lui Mihai Ghimpu. Și unele afaceri se dezvoltau vertiginos. Datorită contactelor pe care le avea Karamalak în România, afacerea lui Tranga trece Prutul și administrarea acesteia este încredințată Nataliei Diacov, fiica președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov și totodată fostă soție a milionarului moldovean Gabriel Stati. Extinderea în România a afacerii lui Tranga s-a făcut cu suportul serviciilor rusești, care au preluat prin intermediul aceluiași Karamalak, rafinăria de petrol RAFO Onești. Afacerile petroliere au fost în permanență atractive pentru Grigori Karamalak, care a controlat în anii ’90 rețeaua moldovenească de benzinării „Boiana Petrol”. Începând cu 2006, RAFO Onești ajunge oficial în proprietatea avocatului bulgar interpus, Todor Batkov, prin intermediul companiei „Balkan Petroleum”. De fapt, rafinăria românească ajunsese pe mâinile lui Grigori Karamalak și ale magnatului petrolier Yakov Goldovsky, partener al oligarhului rus apropiat de Vladimir Putin, Oleg Deripaska, care mai controlează în România și compania „Strabag”, dar și hotelul „Mariott” din București. Interlopul Karamalak și exponentul serviciilor rusești Yakov Goldovsky, originar din Krivoi Rog, RSS Ucraineană, stabilit din 2003 în Viena, controlează RAFO Onești prin intermediul concernului înregistrat în Austria „Petrochemical Holding”.

Dar românii și-au dat seama cine stă în spatele afacerii lui Tranga”, când presa de la București a sesizat că Tranga distribuia prin intermediul rețelei sale de restaurante pliante cu denumirea sugesivă “Istoria Țării Moldovei” , în care era indicat că „Invadatorii români au înăbușit în sânge Moldova”.

În timp ce se extindea peste Prut, protectorul lui Tranga, Grigore Karamalak, a pus ochiul pe o nouă afacere de succes de la Chișinău. SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale “ARTINOX”, fondată în februarie 2010 de către omul de afaceri de la Chișinău, Viorel Varzari, împreună cu soția sa Alexandra Plăcintă, având inițial doar 4 angajați, crescuse vertiginos și devenise unic producător de cisterne din oțel inoxidabil pentru industria vinicolă și agroalimentară, cu o pondere esențială pe piața Republicii Moldova. În câțiva ani, întreprinderea lui Varzari s-a extins, specializându-se în construcția fabricilor vinicole la cheie, ajungând la o afacere cu 150 de angajați. SRL “Molinart Grup” a devenit la propriu o fabrică de construit fabrici, incubator de produs fabrici de vin, producând 80% din tot utilajul vinicol de pe piața moldovenească. Afacerea lui Varzari a stat la baza dezvoltării fabricilor „Purcari”, „Bostavan”, „Castel Mimi”, „Vinăria din Vale”, „Podgoria Vin”, „Vinăria Sălcuța”, „TB Fruit”, „Alfa Nistru”.

În anul 2014, Viorel Varzari decide să-și dezvolte afacerea, iar SRL “Molinart Grup” achiziționează și importă în Republica Moldova de la compania italiană SRL „Tecnogen”, un robot de sudat “MESE 5000”, utilaj tehnologizat de ultimă generație, folosit la sudarea cisternelor în spirală. Astfel Varzari a căzut în capcana moldovenilor noștri Tranga și Bulgaru, deoarece nu avea de unde să cunoască că cel de la care cumpăra robotul de sudat, cetățeanul italian Paolo Gentili este prieten cu Karamalak. Cu ajutorul unei grupări de moldoveni care se afla în Italia la munci în construcții, în anul 2012 Gentili înscenează furtul unui aparat de sudat produs de compania sa. De fapt aparatul, asigurat la o companie italiană de asigurări, a fost transmis chiar de către Gentili cetățenilor moldoveni, care l-au ascuns pe șantierul la care lucrau. Respectiv, firma lui Gentili a fost despăgubită de compania de asigurări, primind prin escrocherie 250 mii de euro.

Gruparea de moldoveni, controlată de Grigori Karamalak, s-a ales nu doar cu aparatul de sudat, dar și cu informația care îl făcea șantajabil și controlabil pe afaceristul italian. Astfel, Bulgaru a hotărât să folosească șantajul asupra lui Gentili pentru a prelua prin atac raider SRL “Molinart Grup”, motivându-l pe afacerist cu oportunitatea de a-și extinde sub protecția sa afacerile în CSI, implicit în Federația Rusă.

Cum anume? Vă explic:

În 2016, Viorel Varzari, văzând cât de eficient este aparatul procurat de la italian, decide sa-l cloneze din piese procurate legal din magazinele de specialitate din Moldova si România. Având în vedere ca Gentili deținea patentă doar pentru țările Benelux, Varzari era ferm convins ca nu încalcă legea asamblând un aparat similar pe teritoriul Moldovei. Ulterior, aparatul respectiv este transportat in Moscova, unde a fabricat câteva cisterne pentru un moldovean cu afaceri în Rusia. Varzari nu avea multe comenzi in Moscova, pe motiv că nu cunoștea bine piața și nu avea relații locale.

La un eveniment organizat de Vinăria “Et Cetera”, Viorel Varzari face cunoștință cu Andrei Tranga și directorul “Andy’s Pizza” Alexei Gajiu, fiindu-i prezentați de către proprietarul vinăriei Alexandru Luchianov. Tranga îi propune lui Varzari să își dezvolte afacerea din Federația Rusă, asigurându-l că îi poate pune la dispoziție protecția „unor parteneri de-ai săi foarte influenți la Moscova”.

Zis și făcut. În primăvara lui 2017 Tranga îl cheamă pe Varzari la o ședință comună cu Vitalie Ciobanu, deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, membrul „Partidului Nostru” al lui Renato Usatîi. Probabil nu mai este un secret pentru nimeni că partidul lui Usatîi, dar și acesta personal, sunt controlați de serviciile rusești prin intermediul lui Karamalak. Începând cu anul 2018, alături de de Goldovsky și Karamalak, în afacerile cu rafinăria din Onești este implicat și acest Vitali Cebanu. La acea ședință Tranga le spune că oamenii lui de încredere îi așteaptă la Moscova. Varzari și Ciobanu merg la întâlnire și când colo apare nimeni altul decât Grigori Karamalak, însoțit de partenerul său de la RAFO Onești, Yakov Goldovsky.

În realitate, Tranga i-a organizat lui Viorel Varzari o întâlnire tipică rakeților din anii ’90, Varzari fiind presat să cedeze jumătate din întreprindere „protectorilor” săi de la Moscova. Astfel, 50% din întreprinderea pusă pe picioare de Varzari urma să îi revină lui Tranga, Karamalak și protectorilor din serviciile rusești. Refuzul său de a ceda întreprinderea l-a enervat la culme pe Karamalak, care l-a amenințat că va regreta, foarte curând. Și Karamalak a început să acționeze. Pe 30 mai 2017, la Viena, locul de reședință al lui Yakov Goldovsky și al companiei care deține RAFO Onești, „Petrochemical Holding”, este înregistrată o nouă companie austriacă, denumită “Vio Inox Engineering GmbH”. În calitate de proprietari ai companiei figurează: Andrei Tranga (50%), vara acestuia Irina Vlasova (25%), persoana interpusă a lui Karamalak și Goldovsky, Vitali Cebanu (20%) și afaceristul italian aflat sub influența lui Karamalak, Paolo Gentili (5%). Ulterior, aceiași proprietari înregistrează o întreprindere, cu aceiași denumire, și la Moscova: ООО „ВИО ИНОКС ИНЖИНИРИНГ”.

În scurt timp, a început și partea violentă a atacului raiderilor asupra SRL “Molinart Grup” și a lui Viorel Varzari. A declanșat seria loviturilor afaceristul italian șantajat de Karamalak, Paolo Gentili. Acesta a depus o plângere procurorilor moldoveni, prin care îl acuza pe Varzari că i-ar fi „furat” în 2012 aparatul de sudat, după care l-ar fi exportat la Moscova. În baza plângerii lui Gentili, procurorii moldoveni, „încălziți” de Tranga și Karamalak, pornesc un dosar penal, în cadrul căruia dau dovadă de un exces de zel nemaipomenit. Atacul este realizat de procurorul anticorupție Vladislav Bobrov, coordonat personal de șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău Viorel Morari. La întreprindere sunt operate percheziții, iar proprietarul Viorel Varzari este reținut. Asta deși după sesizarea avocaților italieni contractați de Varzari, procurorii italieni au reușit să găsească piese din aparatul de sudat “furat” în 2012 lui Gentili. Piesele nu se aflau la Moscova, ci erau asamblate în aparate care se aflau chiar la întreprinderea afaceristului italian, SRL „Tecnogen” din Italia. Doar că procurorul Viorel Morari nu era în căutarea adevărului, misiunea acestuia fiind să-l găsească vinovat pe Viorel Varzari, ori pentru asta a și luat bani. Deși totul se putea afla printr-o simplă comisie rogatorie la procuratura din Italia. Cel mai urât este faptul ca procurorul lui Plahotniuc lucrează la o mană cu Grișa Bulgaru, mai numit și Kotovski.

Și pentru că Bulgaru numai om de afaceri nu e, acesta a reușit împreună cu partenerii săi de la Moscova să falimenteze RAFO Onești, dar asta nu-l împiedică să ne servească în continuare la “Andy’s” cu pizza italiană, pregătită după cele mai delicioase rețete din patria lui Paolo Gentili. Iar Andrei Tranga ne servește în continuare în restaurant cu propagandă rusească și „Istoria Țării Moldovei” de la Moscova. Acum, plăcintele lui Tranga parcă ar merge mai bine și cu un pahar de vin din cisternele de la “Molinart”. Poftă bună, Moldova! Să ai poftă, România!”.

UNIMEDIA încă nu a primit o reacția din partea lui Viorel Morari. Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție va veni ulterior cu o reacție în acest sens.


Pub