Politolog, despre consecințele unor eventuale alegeri anticipate: PD - avantajat, ACUM - defavorizat

Intrarea în alegeri parlamentare anticipate va fi folositoare pentru câteva grupuri, dar nu pentru țară și societate, în general. Cel puțin, aceasta a ținut să scrie politologul, Dionis Cenușă, pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Avatajele acestora le revin forțelor aflate la guvernare, care nu întrerup contactul cu populația datorită operării cu resurse administrative (PDM). Forțele politice lăsate în perimetrul exterior al oricarui proces decizional sunt defavorizate (ACUM)”, scrie politologul.

Dionis Cenusa / Sursa:fb

De menționat că CC a examinat astăzi, 26 aprilie, solicitarea celor trei deputați independenți, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic. Astfel, Curtea Constituțională a decis că alegerilor anticipate ar putea fi organizate doar în baza sistemului electoral mixt.

Ulterior, Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină.

Totodată, deputatul ACUM, Octavian Țîcu, a venit cu o reacție.

„Cu asemenea abordare, regimul poate bascula și anula orice inițiativă legislativă incomodă, pentru că are „bâta constituțională”, care de fiecare dată va acționa cu „grija față de popor și drepturile lui”, iar în realitate pentru conservarea regimului oligarhic”, a spus politicianul.

Amintim că la data de 19 aprilie, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.


Pub