Kievul solicită ONU să acționeze în cazul acordării pașapoartelor rusești cetățenilor din estul Ucrainei

Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru a se opune deciziei preşedintelui Vladimir Putin de a acorda paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunea de est a Ucrainei, controlată de separatiştii pro-ruşi.

Foto: ukraineun.org

Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite Volodimir Yelchenko a declarat într-o şedinţă a Consiliului că decizia Rusiei a fost "pur şi simplu ilegală", cerând "o acţiune reală", chiar dacă este probabil ca Rusia să blocheze sau să se opună prin veto oricărei măsuri în acest sens, scrie Agerpres.

Decretul lui Vladimir Putin este similar unei "anexări insidioase" a estului Ucrainei, a denunţat diplomatul ucrainean.

Pe de altă parte, puterile occidentale au fost de părere că victoria recentă a lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale din Ucraina constitue o oportunitate pentru a relua discuţiile cu Moscova cu scopul de a pune capăt unui conflict care după cinci ani a făcut aproape 13 000 de morţi.

"Credem că atenţia ar trebui în acest moment să se concentreze asupra unui nou efort pentru a pune în aplicare Acordul de la Minsk şi a aduce pacea oamenilor care suferă de pe urma acestei crize", a declarat presei ambasadorul german la ONU Christoph Heusgen.

SUA au calificat drept inacceptabilă decizia Moscovei de a facilita acordarea cetăţeniei ruse ucrainenilor imediat după alegerea noului preşedinte, acuzând Rusia că stârneşte un conflict. Ambasadorul Franţei, François Delattre, a apreciat că soluţia acestei crize nu este dată de oferirea de paşapoarte ruseşti cetăţenilor ucraineni, ci de respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de la Minsk pentru a pune capăt conflictului.


Pub