Germania şi Franţa „condamnă” acordarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din estul Ucrainei

Germania şi Franţa, co-mediatori ai procesului de pace din estul Ucrainei, au 'condamnat' joi decizia Moscovei de a facilita acordarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii separatişti proruşi, informează AFP.

Foto: REUTERS

'Împreună cu Franţa condamnăm decretul rusesc care ar urma să faciliteze acordarea naţionalităţii ruse populaţiei în partea de est a Ucrainei', a indicat Ministerul de Externe german într-un comunicat, subliniind că 'aceste regiuni fac parte din teritoriul naţional ucrainean'.

'Anunţul Rusiei este în contradicţie cu spiritul şi obiectivele acordurilor de la Minsk' destinate să readucă pacea în Donbas, se menţionează în comunicat.

'Este exact contrariul a ceea ce avem nevoie urgentă pentru a contribui la o detensionare' a situaţiei, se mai spune în text.

Preşedintele rus Vladimir Putin a simplificat miercuri acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor din regiunile separatiste ale Ucrainei, o măsură denunţată atât de preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, cât şi de preşedintele ales, Volodimir Zelenski, care au cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei.

Conform decretului semnat de Putin şi intrat 'imediat' în vigoare, o procedură simplificată va permite locuitorilor regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un conflict între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene a făcut aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească paşaport rusesc 'în trei luni' de la depunerea cererii.

Potrivit acestui decret, doar locuitorii 'anumitor părţi' ale celor două regiuni ucrainene sunt vizaţi, fără alte detalii, dar nu există nicio îndoială că măsura vizează autoproclamatele republici Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR), regiuni controlate de rebelii proruşi, scrie agerpres.ro


Pub