Cinci persoane, dintre cele opt, reținute în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova” vor petrece Paștele după gratii. Unul dintre mecanici, în arest la domiciliu

În privința a șase persoane, dintre cele opt, ce au fost reținute la data de 23 aprilie în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova” fiind învinuți de delapidarea averii străine și corupere pasivă, le-au fost aplicate măsuri preventive, astăzi, 25 aprilie, de către magistrații de la Judecătoria municipilui Bălți.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, judecătorii de instrucție s-au expus în privința șefului de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, fiindu-i aplicată măsura de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

În privința șefului adjunct al Depoului de Locomotive Bălți, magistrații, luând în considerație vârsta înaintată și problemele cardiologice ale învinuitului, au admis parțial demersul procurorilor, aplăcând măsura preventivă - arest preventiv pentru 20 de zile.

În privința unuia dintre mecanicii învinuiți în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, judecătorul de instucție, a admis parțial demersul procurorului, aplicând măsura preventivă - arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Fiind luat în considerație faptul că are în grija sa pe tatăl țintuit la pat, dar și pe sora mai mare, declarată incapabilă de exercițiu de către instanța de judecată.

În privința unuia dintre cumpărătorii învinuiți în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, judecătorul de instucție a admis partial demersul procurorului, aplicând măsura de arest preventiv pe un termen de 20 de zile, fiind invocate probleme de sănătate - cardiologice.

În privința altui mecanic, învinuit în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, judecătorul de instucție a admis demersul procurorului, aplicând măsura preventivă - arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

În privința celui de al 3-lea mecanic, învinuit în dosarul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, judecătorul de instucție a admis parțial demersul procurorului, aplicând măsura preventivă - arest preventiv pe un termen de 20 de zile.

UNIMEDIA amintește că în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, opt persoane au fost reținute, fiind suspectate de fapte de delapidarea a averii străine și corupere pasivă.

Potrivit acesteia, mecanicii de locomotivă angajați ai ”Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM, sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior fiind realizată prin intermediul a doi cumpărători din s. Răuțel r-nul Fălești.

Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, iar în schimb pretindea și primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 lei. Despre această schemă infracțională cunoștea și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care era obligat să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate.

Acesta, însă, săptămânl pretindea, accepta și primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace bănești și motorină în valoare și cantități nestabilite la moment de către organului de urmărire penală.

Din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 mii litri de motorină în sumă de 400 mii lei, fiind prejudiciată de această sumă Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.


Pub