Iurie Leancă, despre investigarea fraudei bancare: „Așteptăm raportul Kroll cu rezultate concrete”

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, susține că așteptă raportul Kroll cu rezultate concrete, iar în acest sens, dânsul a cerut ajutor din partea partenerilor europeni.

Foto: UNIMEDIA

„Nu pot spune că nu a fost recuperat nici un leu din frauda bancară, dar mai puțini s-au recuperat din banii furați, care au fost scoși din Republica Moldova. Eu am adus raportul Kroll. Sper să fie aduse rezultatele mulașteptate. Am solicitat de la partenerii europeni să ne ajute în acest sens. Eu îmi doresc ca acești bani să fie reîntorși”, a declarat Leancă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

UNIMEDIA amintește că la data de 29 martie, câțiva deputați din partea Blocului ACUM au înaintat un demers către Banca Națională a Moldovei, prin care cer publicarea raportul Kroll-2. Printre semnatarii documentului sunt Dumitru Alaiba, Vladmir Bolea, Igor Grosu, Radu Marian, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Dan Perciun.

De menționat că raportul Kroll-2 nu se mai află la BNM, iar acum 2 ani a fost publicată doar o sinteză în 57 de pagini, unde se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub