Producătorii agricoli vor primi subvenții mai mari. Guvernul majorează subvențiile de la 3 până la 5 milioane lei

PE SCURT

Producătorii agricoli vor primi subvenții mai mari din partea statului. Sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane până la 5 milioane de lei pe an.

De asemenea, va crește cu 50 la sută valoarea subvențiilor acordate grupurilor de producători. Noile prevederi referitoare la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural au fost aprobate de Guvern.

PE LUNG

Potrivit Guvernului, proiectul are scopul să asigure o utilizare mai eficientă a mijloacelor financiare prin direcționarea acestora către domenii cu valoare adăugată înaltă. Majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau unui grup de producători va crea premisele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii de post recoltare și va crește posibilitățile de accesare a noilor piețe de desfacere.

De asemenea, proiectul va contribui la consolidarea grupurilor de producători, la motivarea creării grupurilor noi, la stimularea exporturilor, precum și la creşterea calităţii produselor.

Proiectul mai propune majorări a subvenţiilor în ramurile cu un impact sporit în agricultură.

Sunt încurajate și investițiile în dezvoltarea sectorului zootehnic pentru creșterea cantitativă, dar și calitativă a volumului de lapte produs în Republica Moldova, precum și pentru obținerea dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne, ouă de pasăre, dar și produse avicole.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.