Abateri în centrele de plasament
Social 25 aprilie 2019, 21:14 | 2024

Unele centre de plasament pentru varstnici si copii pastreaza alimente si medicamente cu termenul de valabilitate expirat. Asta au constatat reprezentantii Curtii de Conturi, care considera ca banii publici destinati pentru sanatate sunt gestionati defectuos. Ministerul Sanatati promite ca va respecta intocmai legislatia.

Potrivit auditorilor, neregulile încep la planificarea achizițiilor, care sunt lipsite de transparență. Doar 7 din 16 instituții supuse controlului aveau un plan anual de achiziții, dar și acolo nu era totul perfect.

Cu abateri sunt evaluate și ofertele, spun auditorii.

Centrul de Medicină Legală a licitat dispozitive medicale, dar nu au fost incluse în registrul de stat. Totodată, documentele ce indică țara de unde au fost aduse diferă de condițiile prevăzute în contract. Ion Vintilă a vorbit și despre alte abateri.

Valoarea compromisă este de 1,5 milioane de lei, a precizat Ion Vintilă. În prezența echipei de audit a fost făcută inventarierea stocurilor de produse alimentare și medicamente la unele centre de plasament pentru vârstnici și oameni cu dizabilități, dar și la cele de reabilitare pentru copii.

Responsabilitatea pentru cele depistate de către auditori o are atât Ministerul Sănătății, cât și instituțiile vizate, a recunoscut secretarul de stat Boris Gâlca. El promite că situația va fi redresată.

Curtea de Conturi a verificat 125 de contracte de achiziții publice, valoarea totală a cărora a fost de 79 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie