14:08:09 29.03.2024
Stiri

Numărul beneficiarilor Programului „Prima Casă” ar putea depăși cifra de 3 000, după ce Guvernul a EXTINS categoria persoanelor eligibile

Economie 25.04.2019 13:01 Vizualizări1488 Autor: Ziarul National
Numărul beneficiarilor Programului „Prima Casă” ar putea depăși cifra de 3 000, după ce Guvernul a EXTINS categoria persoanelor eligibile


Guvernul a decis, la ședința din 24 aprilie, extinderea categoriilor de persoane care pot contracta un credit în cadrul programului guvernamental „Prima Casă”. Potrivit modificărilor operate, beneficiari pot fi și persoanele care dețin în proprietate o locuință cu o suprafață de până la 9 m.p. pentru fiecare membru al familiei.

Astfel, o familie din patru persoane, părinții și doi copii, care locuiesc într-o garsonieră de până la 36 m. p., poate acum să-și procure o casă nouă prin intermediul programului guvernamental. Garsoniera poate servi drept garanție suplimentară pentru bănci sau, după procurarea noii locuințe, o sursă de bani – din chirie sau vânzare - pentru plata, inclusiv în avans, a unei părți din credit.

Astfel, prognoza Guvernului, anunțată la începutul acestui an, privind acordarea a 3 mii de credite „Prima Casă” în 2019 ar putea fi revăzută în creștere, anunță Poșta de Știri.

În prezent, valoarea medie a unui credit oferit în cadrul „Prima Casă” este de circa 500 de mii de lei. În aceste condiții, suma creditelor noi oferite pe parcursul anului 2019 ar putea ușor să atingă nivelul de 2 miliarde de lei. Acest lucru va împinge puternic creditul bancar imobiliar. Statisticile pentru primul an de activitate a programului „Prima Casă” (lansat la sfârșitul lunii martie 2018) deja confirmă acest lucru.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei pentru luna martie 2019, portofoliul creditelor imobiliare era în mărime de 4,4 miliarde de lei și a crescut, comparativ cu situația din martie 2018, cu aproape 61%. Este vorba de cel mai mare ritm de creștere înregistrat pe piața creditului bancar. Prin urmare, cota acestor credite în total portofoliu pe sistemul bancar a crescut cu aproape 4 puncte procentuale, până la 12,2%.

Așa stând lucrurile, către finele anului 2019, creditele imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășind creditul pentru consum și industrie.

În context, este de remarcat și ritmul de creștere al creditelor pentru sectorul de construcții – cu 30%. Dar, în același timp, trebuie să menționăm că împrumut bancar pentru construcții deține o cotă foarte mică în total portofoliu – de numai 2,2%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md