11:42:29 18.04.2024
Stiri

REPLICĂ LA REPLICĂ // Familia Curbet, răspuns pentru directorul actual al JOC-ului: „Vom lua toate lucrurile din muzeu. Vă pregătim o surpriză în curând”

Social 25.04.2019 16:01 Vizualizări4422 Autor: Ziarul National
REPLICĂ LA REPLICĂ // Familia Curbet, răspuns pentru directorul actual al JOC-ului: „Vom lua toate lucrurile din muzeu. Vă pregătim o surpriză în curând”


Răspunsul familiei regretatului Vladimir Curbet adresat, prin intermediul Ziarului NAȚIONAL, directoarei Ansamblului JOC, Aliona Baroncea-Strâmbeanu:

Familia noastră este profund indignată de răspunsul inadecvat al Alionei Baroncea-Strâmbeanu la articolul meu. Este foarte trist că o asemenea persoană, care a venit în Ansamblul JOC abia cu doi ani în urmă, îşi permite să scuipe direct pe memoria maestrului Vladimir Curbet şi să înjosească demnitatea văduvei sale, doamna Tatiana Curbet! Cine este Aliona Baroncea pentru arta coregrafică a R. Moldova, ce a creat ea în cei 70 de ani de existență a JOC-ului, ce rău i-au făcut personal Vladimir şi Tatiana Curbet, ca să-şi permită să-i calomnieze şi să-i critice? Precizez încă o dată că nu vorbesc despre Ansamblul JOC, ci numai şi numai despre memoria tatălui meu și demnitatea mamei mele!



Doamna Tatiana Curbet cu nepoata Patricia în 2010 (Muzeul JOC-ului, harta cu beculețe a turneelor)

Familia Curbet nu consideră Ansamblul de Dansuri Populare JOC „proprietate personală”. Aceasta este opinia personală a Alionei Baroncea-Strâmbeanu! Am atras atenția numai asupra persoanei maestrului Vladimir Curbet, care a fost în fruntea JOC-ului aproape 60 de ani, dar şi asupra politicii de ştergere şi uitare a numelui acestuia, dusă de conducerea actuală a JOC-ului. Nu era necesar să ne vorbească nici despre istoria Ansamblului JOC şi să ne facă „inculți”, nici să se laude cu mare patos şi să se justifice cu atâta grandomanie vizavi de studiile sale superioare şi unice, cât de instruită și profesionistă este în domeniul artei (actriţă, regizor, dansatoare, culegătoare de folclor prin sate). De ce nu a profesat atunci în aceste domenii? Pentru că talentul nu se învață nici în zeci de universități, nu se dobândeşte, nu se cumpără, talentul este dat din naştere şi este un dar al lui Dumnezeu! Ne-a reproşat că nu am citit cărțile lui Vladimir Curbet, în schimb tot ea a confundat titlul cărții „La vatra jocului STRĂBUN” cu „La vatra jocului STRĂMOȘESC”.

Noi, familia Curbet, rudele noastre, prietenii şi nişte personalități cunoscute din domeniul culturii care sunt alături de familia noastră, ne adresăm prin intermediul acestui mesaj de indignare şi protest acestei femei de o aroganță rară, megalomană şi avidă de putere, bani şi slavă, care a criticat fără scrupule Muzeul Ansamblului JOC și pe doamna Tatiana Curbet. Iată cum este descris acest muzeu în cartea „Două fenomene ale culturii naționale: Maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul JOC” (2015), de către doamnele Angela Olărescu şi Natalia Ciorbă, bibliotecare, pag.182: „Muzeul Ansamblului JOC a fost întemeiat în 2005 de către Tatiana Curbet, soția maestrului Vladimir Curbet… Trofeele muzeului sunt dovada care demonstrează talentul şi dăruirea personală a directorului artistic, cât şi a colectivului de dansatori, menționați cu diplome, premii, cupe şi alte obiecte de valoare pentru merite deosebite în arta dansului, promovarea şi valorificarea folclorului muzical-coregrafic… Spațiul muzeului cuprinde toate obiectele de valoare, transferate de la depozitul Filarmonicii, şi o serie de obiecte care se păstrau la domiciliul lui V. Curbet… Amplasarea unei hărți geografice a lumii cu instalarea beculețelor ce se aprind permite de a vedea locul, turneele ansamblului…”.



CITIȚI și Directoarea JOC-ului, Aliona Baroncea-Strâmbeanu, RĂSPUNS pentru fiica lui Vladimir Curbet, care acuză conducerea ansamblului că ar vrea să facă uitat numele tatălui său: „Declarații nefondate, iresponsabile”

Considerăm afirmația potrivit căreia totul în muzeu este dedicat „unei singure persoane - Vladimir Curbet” drept o calomnie şi minciună! Ați aterizat în JOC când totul era deja creat şi lansați reproşuri şi critici nefondate şi batjocoritoare! Să vă fie ruşine să vorbiți față de toată lumea cu jignire şi înjosire despre doamna Tatiana Curbet, care are 77 de ani şi care a fost peste 50 de ani alături de maestrul Vladimir Curbet. Parțial, datorită ei el a creat cele mai frumoase dansuri care au dus faima JOC-ului în lume! În loc să apreciați acest muzeu, să-l păstrați, să-l îmbogățiți cu materiale și elemente noi, aveți tupeul să vă bateți joc şi să mințiți fără scrupule şi obraz! Într-adevăr, există şi un colț consacrat maestrului Vladimir Curbet, cu toate distincțiile primite pe parcursul vieții. Chiar nu are dreptul să aibă un loc în muzeu şi maestrul?



Vom lua toate lucrurile de acolo, care au constituit istoria JOC-ului
: suvenirele, trofeele, diplomele dobândite şi câştigate pe timpul lui Curbet în diferite țari ale lumii, păstrate cu grijă şi dragoste de dna Curbet, cărțile, broşurile făcute cadou anume Ansamblului JOC şi le vom duce în altă parte! Creați de azi înainte „muzeul vostru nou, corect şi modern”, fără elementele istorice strânse pe parcursul multor decenii, fără numele lui Vladimir Curbet acolo! Ați pomenit de câteva ori numele doamnei Tatiana Curbet ca fiind o persoană fără cunoștințe, incultă în ce priveşte Ansamblul JOC. Insistăm să îi cereți scuze public pentru calomnie şi înjosire! Aveți lacune în educație şi cei 7 ani de acasă vă lipsesc, deoarece nu aveți respect față de persoanele în etate! Sunteți o persoană rea, invidioasă şi ranchiunoasă!



Criticarea unei persoane decedate este un sacrilegiu şi vă interzicem să ponegriți numele lui Vladimir Curbet cu calomniile şi insinuările pe care le propagați în presă şi prin alte părți, în special împreună cu marele maestru şi dirijor Vasile Goia, care arată cu degetul în fotografiile lui Curbet şi strigă în gura mare cât mult rău i-a făcut acesta pe vremuri! Tot maestrul Goia, fără niciun respect şi obraz, strigă în fața artiştilor JOC-ului să-i interzică intrarea în clădirea ansamblului doamnei Tatiana Curbet. Maestre, nu cred că acest local vă aparține, sunteți de scurt timp la ansamblu, nu aveți niciun respect față de trecut şi față de persoanele care au lucrat acolo înaintea voastră, dar nici respect față de o femeie (mamă, soție, bunică). Dar vă pregătim o surpriză în curând, stimați conducători, director, dirijor! O să vă facem o vizită „amicală”, ca să ne expuneți doleanțele voastre şi să ne spuneți cine nu are voie să intre în clădirea Ansamblului JOC!

Aliona Baroncea afirmă că l-am pus pe Vladimir Curbet în situație „jenantă”, numindu-l „Mare Om” și „Eminescu al dansului popular”. Nu eu l-am numit aşa, mai căutați prin presă şi internet şi veți găsi această expresie în mai multe articole, folosită de mai multe persoane (sursa: https://olika.wordpress.com). Se vede că nu ați citit mare lucru despre Curbet! Dumneavoastră aveți dreptul să-l numiți pe Spiridon Mocanu „Mare Om”, expresie furată de la mine, „Chaplin al Moldovei”? Dar de ce pentru mine ar fi jenant să-l laud pe Vladimir Curbet?Eu nu mă numesc Aliona Baroncea, ci Curbet şi nu văd nimic jenant să spun ce s-a scris despre tatăl meu! Şi chiar dacă Vladimir Curbet a fost modest, asta nu înseamnă că nu a fost lăudat şi iubit.

„Mi-i drag acest distins țăran în ochelari de savant, caracterul şi spiritul bărbătesc ale căruia se împacă atât de bine cu o inimă de copil. Îmi vine să cred că JOC-ul său, JOC-ul nostru are minunatul dar diplomatic de împăcare a statelor între ele, de consolidare a liniştii universale”, scria Grigore Vieru.

Şi încă o revelație, doamnă, spusă pe timpul vieții lui Vladimir Curbet de fostul dvs. soț, Andrei Strâmbeanu: „Există Eminescu, Mozart, Shakespeare… Ei nu pot fi înlocuiți de nimeni. Atunci, în anii 90, s-a descompus (Ansamblul JOC - n.n.) doar câteva săptămâni. Însă Vladimir Curbet nu poate fi înlocuit de nimeni. Fiindcă Vladimir Curbet este un geniu…”. (Sursa: „Două fenomene ale culturii naționale: Maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul JOC” (2015), pag.174)

Poate nu sunteți de acord cu aceasta afirmație?

Înainte să puneți paternitate pe operele lui Vladimir Curbet, va trebui să întrebați familia, avocatul şi notarul dacă aveți acest drept. Credeți că toate drepturile vă aparțin? Şi numele Curbet, şi opera lui la fel?

Afirmația potrivit căreia familiei Curbet nu i-ar plăcea ca Ansamblul JOC să aibă succes este părerea dvs. personală şi lipsită de orice sens şi adevăr. Vă răspundem cu cuvintele din celebra „Testamentara” a lui Vladimir Curbet: „Doresc acestui copil frumos şi drag… ani mulți, tinerețe veşnică, inspirație inepuizabilă şi prosperitate. Să-şi păstreze bunul renume pe care l-a cucerit şi să nu lase în părăsire izvorul dătător de viață al culturii noastre… Să fie ocrotit şi protejat de Cel de Sus de tot răul, pentru că mai are multe de făcut. Să-şi mențină corabia pe apele timpului, înfruntând valurile şi furtunile cu demnitate şi curaj”.

Ansamblul JOC şi Vladimir Curbet sunt două fenomene inseparabile! Chiar dacă unora nu le place şi nu vor să accepte această realitate.

Viorica Curbet, 25 aprilie 2019



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md