21:05:30 18.04.2024
Stiri

Nu OTRĂVIȚI albinele! Atenționarea ANSA pentru toți agricultorii și primăriile din R. Moldova

Economie 25.04.2019 18:01 Vizualizări1627 Autor: Ziarul National
Nu OTRĂVIȚI albinele! Atenționarea ANSA pentru toți agricultorii și primăriile din R. Moldova
Poză simbol


Agenții economici din agricultură și silvicultură își prelucrează cu chimicale culturile agricole, pădurile și fășiile forestiere pe timp de primăvară, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îi avertizează să acționeze legal pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor.

De rând cu agenții economici sunt atenționați și primarii localităților, dar și deținătorii de stupine, cărora li se amintesc prevederile legale din domeniu.

Astfel, ANSA reiterează că se interzice utilizarea pesticidelor și insecticidelor pentru prelucrarea câmpiilor, fășiilor forestiere și a plantațiilor de arbuști în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere.

Totodată, se interzice comercializarea și utilizarea în tratamentul albinelor a preparatelor chimice și medicamentoase care nu sunt incluse în Nomenclatorul de stat a produselor farmaceutice de uz veterinar, iar aplicarea mijloacelor chimice în agricultură și silvicultură se admite doar în conformitate cu lista acestora aprobată pentru utelizare în R. Moldova, cu respectarea strictă a normelor și regulilor de utilizare în vigoare.

De asemenea, persoanele fizice și juridice care intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenuilor sunt obligate să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor și să înștiințeze cu cel puțin 7 zile înainte de la începea tratării, indicând concret data și ora începerii și sfârșitului, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate.

Primăriile sunt obligate să afișeze la timp în locurile publice anunțul despre efectuarea tratării terenurilor și să înștiințeze nominal în scris despre aceasta apicultorii înregistrați în raza primăriei.

În caz de moarte spontană a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe subdiviziunea teritorială ANSA, care va forma o comisia în componența căreia vor intra reprezentanții primăriei, ai poliției de sector și persoanele implicate în preluarea mostrelor de albine moarte, pentru a depista și trage la răspundere vinovații.

Menționăm că în Republica Moldova activează circa 6 000 de apicultori care gestionează circa 200 de mii de familii de albine. În 2017, de exemplu, în Republica Moldova au fost produse circa 5 000 de tone de miere, dintre care 85 la sută au fost exportate preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania și Spania.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md