/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Mai mulți cerșetori au fost demascați de Ziarul de Gardă ca fiind sănătoși și apți de muncă

missing
25 aprilie 2019, ora 20:03

Mulți cerșetori preferă fluxul mare de oameni de la Piața Centrală pentru a obține mila trecătorilor, precum este acest bărbat, surprins de echipa Ziarului de Gardă de-a lungul unei zile.

„Cu scurte pauze de masă, de numărat banii și de fumat, bărbatul își petrece întreaga zi la cerșit”.

Totuși, seara, cerșetorul se transformă într-o persoană sănătoasă.

„Bărbatul iese din toaletă și ajunge pe peronul de îmbarcare pe propriile picioare și cu cârjele într-o husă pe care o duce în microbuzul Chișinău-Talmaza, o localitate din raionul Ștefan Vodă. Acesta recunoaște că mimează problemele de sănătate, dar susține că cerșește pentru a-și întreține familia și pentru a întoarce un împrumut bancar”.

Peste ceva timp, bărbatul a fost surprins din nou, de data asta cerșind într-un pasaj subteran. Are și o justificare.

„Eu nu bag mâna-n buzunar la nimeni. Eu singur mă chinui pe mine, dar ce să fac? Hai dă-mi de lucru”.

Mai mult, se pare că acesta și câștigă bine.

„-O plasmă v-ați cumpărat? – Da, da. – Și cât a costat? – 10 mii de lei. Și copilului i-am luat și telefon”.

Fiind confruntați direct, mai mulți cerșetori nu s-au ferit să recunoască că simulează problemele de sănătate.

„Eu singură am făcut practica acasă și pe urmă m-am pornit. –Spuneți-mi, vă rog, de ce vă prefaceți? – Pentru copii. – Da câți aveți? – Patru”.

Alții, în schimb, s-au arătat supărați și au devenit agresivi.

„Ajuns la ușa unui microbuz care duce în raionul Nisporeni, acesta se ridică din scaunul rulant și, sprijinit de un baston, urcă în microbuz, în timp ce șoferul duce scaunul în portbagaj. Du-te de aici, tu nu înțelegi? – Stai să vorbim. – De ce dați așa din cap? – Du-te că am să te pălesc cu cârja, mă crezi? Du-te, nu înțelegi? Băi, liniștește-te. – De unde sunteți? – Liniștește-te băi că ți-l fac praf acuma. Praf ți-l fac”.

Așa numiții cerșetori sunt recunoscuți de consăteni și de autoritățile locale, dar ca persoane sănătoase și apte de muncă.

„Doamne, cum se preface. E o persoană sănătoasă. Două zile în urmă a fost la primărie și și-a înregistrat căsătoria. Și-i tare bravo și sănătos”.

„În R. Moldova, cerșetoria nu este pedepsită nici penal, nici contravențional, după ce, în 2008, Parlamentul a făcut modificări la legislație. Conform Codului Penal, cu amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare se pedepsesc persoanele care folosesc la cerșit copiii sau cei care practică cerșitul organizat. Ar putea fi încadrată ca o înșelătorie. Dar acea persoană care oferă un leu, clar lucru că niciodată n-o să vină să se plângă că „iată eu am oferit un leu, dar am fost înșelat”.

Cu o lună în urmă, și primăria a atenționat că numărul cerșetorilor este în creștere, iar mulți îl practică ca o meserie. Iar săptămâna trecută, au lansat o campanie prin care îndeamnă trecătorii să nu ofere bani, ci să sune la 112 dacă văd copii sau maturi cu copii cerșind în stradă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram