/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În fiecare primăvară, tradiția datului cu var este respectată și în Capitală. Ce spun cetățenii

missing
25 aprilie 2019, ora 20:26

În sectorul Centru am surprins mai mulți lucrători care dădeau cu var copaci, borduri, iar periile au ajuns chiar și pe ghiveciurile pentru flori. Aceștia însă au refuzat să ne vorbească.

Locuitorii Capitalei spun că odată văruit orașul devine mai frumos, mai curat, iar albul ar semnifica puritatea.

„Asta e din bătrâni, e făcut asta, și acum aceea de la primărie sunt mai deștepți decât au fost bunei noștri? Eu nu cred”.

„E foarte bine că se pregătește tot mediul înconjurător pentru învierea Domnului, e frumos, suntem în centru, de ce nu?”

„Da eu cred că este frumos, mai ales că este o tradiție de foarte mult timp respectată, chiar și părinții mei, bunei, toți respectă această tradiție, arată orașul mai frumos, mai sănătos”.

Unele persoane asociază văruitul copacilor cu momente din copilărie și perioada sovietică.

„Eu sunt de pe vremurile Uniunii Sovietice și la noi se dădea cu var, era frumos”.

„Îmi aduce aminte de copilărie, când părinți înainte de Paști dădeau copacii cu var, treptele de la scări acolo la țară”.

Nu toți însă văd cu ochi buni văruitul prin Capitală. Pe rețelele sociale internauții ironizează pe seama acestei metode, pe care o consideră depășită de timp, și aduc exemplul țărilor europene unde nu exista așa ceva. Și primarul general interimar ar fi interzis instituțiilor subordonate să văruiască bordurile sau copacii.

Primarul a solicitat Spațiilor Verzi și Direcției locativ comunale ca să nu fie văruite pe zonele unde administrează aceste întreprinderi și pe diviziuni să nu fie dat cu var nimic”, Vasile Chirilescu, purtător de cuvânt, primăria mun. Chișinău.

Și în alte localități din țară se practică datul cu var. Într-un caz, renumita linie albă a fost trasată chiar în mijlocul unui drum, improvizând o bordură. Specialiștii în pomicultură spun că văruirea trunchiurilor se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziților care se află în crăpăturile din scoarța copacilor. Totuși, în orașul din România, Timișoara, și în alte câteva orașe din Ucraina văruirea copacilor a fost interzisă.

Reporter: Kardo Sharifi
Imagini: Oleg Kozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram