O tânără din R.Moldova, dusă în Viena şi obligată să se prostitueze. A fost amenințată cu un pistol să tacă// VIDEO

PE SCURT

Patru persoane din Republica Moldova şi un cetăţean al României, membrii unei grupări infracţionale, cu vârste cuprinse între 21-43 de ani, au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de trafic de fiinţe umane.

Bărbații au fost reținuți în urma unor informații operative, potrivit cărora, în luna martie 2019, suspecții au traficat o tânără de 19 ani, din Chișinău, sub pretextul angajării acesteia la muncă într-un salon de frumusețe din România, în calitate de manichiuristă.

PE LUNG

Poliția Națională a relatat că suspecții folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a victimei, la 14 martie, au înlesnit transportarea tinerei în Austria, orașul Viena, unde a fost adăpostită. Ajunși pe teritoriul Austriei, victima a fost deposedată de pașaport și obligată să presteze servicii sexuale cu mai mulți bărbați. Zilnic, tânăra deservea în jur de 3-4 bărbați, iar pentru serviciile prestate era achitată cu 100-150 euro, bani pe care era obligată să-i transmită traficanților.

La 17 aprilie, din cauza unor probleme cu organele de drept, suspecții împreună cu victima au părăsit teritoriul Austriei, revenind în Republica Moldova.

Astfel, suspecții în complicitate cu alte persoane, în curs de identificare, au organizat transportarea victimei în extravilanul satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu un automobil de marca „Opel Vectra”.

Unul dintre suspecți, având cagulă pe cap, a scos victima din automobil și a amenințat-o cu o armă, spunându-i că dacă va povesti despre cele întâmplate în Austria, va avea de suferit ea și familia sa.

Ulterior, victima a fost lăsată în câmp de către aceștia.

În seara zilei de 19 aprilie, suspecții au fost reținuți în timp ce se deplasau cu diferite unități de transport în Chișinău. La momentul actual ei au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Recent, cetățeanul României și-a ispășit pedeapsa, fiind condamnat în una din țările Uniunii Europene la 7 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni.

În cadrul perchezițiilor corporale și în automobilele suspecților, polițiștii au depistat o armă de model „WALTHER”, o cagulă, mănuși care au fost utilizate în acțiunile infracționale. De asemenea, au fost depistate carduri bancare, acte și două telefoane mobile dintre care unul aparținând chiar victimei, buletinul de identitate cât și pașaportul acesteia.

Pe acest fapt a fost pornită o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane, iar dacă va fi dovedită vinovăția făptașilor, aceștia riscă închisoare de până la 15 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.