2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Proprietatea intelectuală, abordată în detalii în cadrul Simpozionului „Lecturi AGEPI”

24.04.2019

Pe 24 aprilie curent, s-a desfășurat Simpozionul științifico-practic anual de proprietate intelectuală „Lecturi AGEPI”, ediția a XXI-a, eveniment organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Evenimentul a avut drept scop crearea unei platforme de discuții și socializare, care să permită schimbul de idei și identificarea noilor perspective pentru gestionarea eficientă și eficace a celor mai mari provocări în domeniul proprietății intelectuale (PI).

Simpozionul „Lecturi AGEPI” s-a încadrat în seria de manifestări consacrate Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, sărbătorite anual pe 26 aprilie. Genericul sărbătorii proclamat de OMPI pentru anul 2019 este: Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul.

Simpozionul a fost deschis de către Directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan, care a menționat că „Din perspectiva celor 20 de ediții ale „Lecturilor AGEPI”, putem afirma cu certitudine că asemenea evenimente dedicate problemelor actuale din domeniul proprietății intelectuale au o importanță incontestabilă pentru o înțelegere mai profundă a rolului acesteia în dezvoltarea economică, socială și culturală a țării. Ne dorim ca Simpozionul din acest an să genereze noi idei și soluții pe marginea temelor abordate, să incite la discuții constructive și să impulsioneze evoluția și consolidarea sistemului național de PI. Avem toată convingerea că ediția actuală a Simpozionului „Lecturi AGEPI” va contribui la promovarea și aprofundarea cunoștințelor în domeniul proprietății intelectuale, atât în rândul specialiștilor, cât și al tuturor persoanelor interesate”, a precizat Directorul general al AGEPI.

Simpozionul a întrunit peste 80 de participați atât din rândul specialiștilor în domeniul proprietății intelectuale, cât și reprezentanți ai instituțiilor din sfera științei și inovării și autorităților publice, precum și reprezentanți ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM).

Pe parcursul evenimentului, au fost audiate prezentări care au vizat 3 aspecte-cheie:

  • Evoluții legislative în domeniul proprietății intelectuale;
  • Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală;
  • Valorificarea proprietății intelectuale.

Reuniunea a demarat cu prima sesiune al cărei generic a fost „Evoluţii legislative în domeniul proprietății intelectuale” și a cuprins comunicări referitoare la proprietatea intelectuală şi lumea sportului; protecţia invenţiei prin Certificat complementar de protecţie; invenţii implementate cu ajutorul calculatorului – Modele de utilitate; ghidul de examinare a cererilor de înregistrare a mărcilor; noi tipuri de mărci - oportunităţi şi perspective; drepturile morale ale titularului de drepturi de autor și conexe.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, „Protecția și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală”, au fost prezentate comunicări privind parteneriatul dintre autorităţile publice și titularii de drepturi în vederea respectării drepturilor de proprietate intelectuală; acţiunea în decăderea din dreptul la marcă pentru neutilizare; impactul gradului de recunoaștere al mărcii în contextul cuantificării prejudiciului cauzat prin contrafacere şi acţiuni de concurenţă neloială; răspunderea juridico-civilă delictuală pentru încheierea și punerea în aplicare a acordurilor anticoncurenţiale; protecţia mărcilor - Campionatului Mondial de Fotbal FIFA împotriva actelor de concurenţă neloială.

Ultima sesiune a cuprins comunicări referitoare la valorificarea proprietății intelectuale, cum ar fi importanţa predării proprietăţii intelectuale în instituţiile de învăţământ; valorificarea proprietăţii intelectuale în domeniul educaţiei și știinţelor educaţiei; importanţa explicaţiei știinţifice; revoluţia informaţională și provocările PI în noua eră digital; pre-diagnoza PI la întreprinderi.

În finalul evenimentului, Directorul general adjunct al AGEPI, Andrei Popa, a mulțumit tuturor pentru participare atât cu comunicări în cadrul sesiunilor, cât și pentru faptul că s-au implicat în dezbateri pe parcursul prezentărilor, încurajându-i să continue cercetările și studiile în domeniul proprietății intelectuale.

AtaşamentMărime
PDF icon Programul_Lecturi_2019_A5_RO.pdf204.8 KB