A fost odată, într-o zi de 23 aprilie: Moartea Sfântului Gheorghe și înființarea Gestapo-ului

Astăzi este Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor și Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice. Printre sărbătoriții zilei se numără cântărețul iraniano-suedez Arash, liderul trupei The Rasmus - Lauri Ylönen, actorul indo-britanic Dev Patel, actrița australiană Judy Davis și producătorul american de film Michael Moore. Le spunem „La multi ani!” și celor care astăzi, de Sfântul Gheorghe, își serbează onomastica.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- În anul 303, pe 23 aprilie, era omorât Sfantul Gheorghe, soldat roman și martir creștin. Sfântul mare mucenic Gheorghe s-a născut într-o familie creștină, tatăl său fiind general roman, iar la vârsta de 30 ani a devenit la rândul său general în armata lui Dioclețian. S-a ridicat împotriva hotărârilor anti-creștine ale Consiliului de la Nicomedia, și a fost persecutat de Dioclețian. A fost torturat, otrăvit și apoi decapitat. În credința populară, este asociat cu omorârea balaurului. Legenda spune că un balaur imens a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut-o pe fata împăratului. Atunci a apărut un viteaz creștin care s-a oferit să răpună balaurul. După ce a străpuns balaurul cu sulița, tânărul a dus-o pe prințesă la palatul împăratului, care i-a oferit mâna ei și jumătate din împărație. Viteazul a refuzat spunând că mai are multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii.

Icoana Sfântului Gheorghe / Sursa:crestinortodox.ro

- Tot într-o zi de 23 aprilie, în 1399, Alexandru cel Bun, se proclamă domn al Ţării Moldovei şi va domni efectiv din 29 iunie 1400. Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Muşatinul, reuşeşte să ia domnia Ţării Moldovei susţinut militar de Mircea cel Bătrân (domn al Munteniei), care îşi dorea un aliat în scaunul de la Suceava. Predecesorul său, la domnia Moldovei, Iuga, este luat ostatic în Muntenia de Mircea cel Bătrân, unde probabil şi va muri ulterior fără a reveni în Moldova. Alexandru-Voievod a fost un domn paşnic, de unde şi porecla de „cel Bun”, un bun gospodar, continuând politica de extindere dusă şi de Roman I Voievod. Moldova lui Alexandru cel Bun se întindea până la Marea Neagră, icluzând şi Cetatea Albă la Nistru, mare cetăţuie, veche de pe vremea bizantinilor, deţinută apoi de negustorii genovezi care acceptă suzeranitatea Moldovei. Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă şi ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerţul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat pentru prima oară şi oraşul Iaşi.Pe timpul lui Alexandru cel Bun Voievod, este înregistrată Mitropolia Moldovei, care va fi recunoscută de Patriarhia de la Constantinopol în 1401. A fost unul din cei mai longevivi domnitori (1400 – 1432). Acesta a avut patru soţii, una dintre ele fiind Ringala, vara primară a mamei sale.

Alexandru cel Bun / Sursa:enciclopediaromaniei.ro

- Pe 23 aprilie 1516, Wilhelm al IV-lea de Bavaria ordona printr-un decret ca berea să fie preparată numai din produse naturale. „Decretul asupra purității berii” este unul dintre cele mai vechi acte normative alimentare din Europa.

O copie a „Decretului asupra purității berii” / Sursa:Beeriety

- La 23 aprilie, 1597, „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezența reginei Elizabeth I a Angliei.

William Shakespeare, portret în ulei pictat de John Taylor, un pictor mai puțin cunoscut. Se crede că a fost pictat când scriitorul era în viață. / Sursa:Wikipedia

- În 1616, pe 23 aprilie, în Spania murea Miguel de Cervantes, iar în Marea Britanie murea William Shakespeare. Pentru a-i onora pe cei doi mari scriitori care au murit în aceeași zi, UNESCO a ales data de 23 aprilie drept Ziua Internaționala a Cărtii și a dreptului de autor.

- Pe 23 aprilie 1933, Hermann Goering înființa Gestapo-ul, poliția secretă oficială a Germaniei Naziste. Gestapo-ul a fost declarat organizație criminală în timpul procesului de la Nuremberg din 1945 – 1949. Condamnat la moarte în timpul aceluiași process, Hermann Goering a evitat execuția sinucigându-se în celula unde aștepta executarea sentinței.

Hermann Goering / Sursa:Getty

- În anul 1945, la 23 aprilie, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, același Hermann Goering, succesorul desemnat al lui Adolf Hitler, îi trimite acestuia o telegramă prin care solicită permisiunea de a prelua conducerea celui de-al Treilea Reich. Martin Bormann și Joseph Goebbels îi sugerează lui Hitler că telegrama reprezintă o trădare.

Pentru a citi articolul în continuare, accesați Altfel.md.


Pub