(video) Președinția a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Lebedinschi: „În continuare, acțiunile lui Igor Dodon vor depinde de răspunsul CC”

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentru a obține interpretarea privind dreptul președintelui de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere.

„În 27 de ani de independență, nu a mai fost o astfel de situație...În confirmitate cu Constituția RM, art.85, în cazul nealegerii candidatului la prim-ministru în termen de trei luni, președintele republicii dizolvă Parlamentul ales. Ar trebui să fie cel puțin două propuneri, în termen de 45 de zile.

Acțiunile președintelui, în continuare, va depinde de răspunsul Curții. În cazul în care Curtea va spune că este obligat să demareze procedura, indiferent de capacitatea de exercițiu a Parlamentului, atunci va începe procedura de consultare a fracțiunilor cu înaintarea ulterioară a candidaturii.

În cazul în care Curtea va spune că atâta timp cât Parlamentul este incapabil de a-și exercita atribuțile, în acest caz și președinbtele își va rezerva dreptul de a nu îninta candidații respectiviv”, a spus Lebedinschi.

Astfel, potrivit consilierul prezidențial, Curtea are are un termen de jumătate de an pentru a examina acestă sesizare, însă Președinția a solicitat examinarea în termen de urgență.

„Sperăm că timp de o săptămână sau două vom avea un răspuns”, a conchis Lebedinschi.

Amintim că, acum câteva zile, șeful statului a declarat în cadrul unei emisiuni faptul că intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională „pentru a obține o interpretare clară a faptului dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nicio lege în lipsa unei majorități parlamentare.

Potrivit lui, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, Președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.


Pub