Reprezentantul rus pentru reglementarea transnistreană: „Rusia alocă 80 de milioane de dolari pentru oamenii din Transnistria”

Ambasadorul rus cu misiuni speciale, reprezentantul rus pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, a declarat ieri că Rusia alocă 80 de milioane de dolari pentru un program de ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană.

Foto: Info Prut

„Am acordat şi continuăm să acordăm ajutor umanitar, financiar-economic şi alt ajutor necesar locuitorilor din Transnistria, cu atât mai mult cu cât acolo locuiesc circa 200.000 de cetăţeni ruşi”, a subliniat Gubarev.

„Importanţa ajutorului rus pentru Transnistria este greu să fie supraestimată: acesta nu doar ajută la menţinerea stabilităţii sociale a regiunii, ci îi şi permite să se dezvolte”, a asigurat el, informează Agerpres.

El a mai precizat că spitalele transnistrene au primit din partea Rusiei 8 ambulanțe. În același timp, au fost elaborate 12 proiecte în domenii precum sănătatea și educația.

Diplomatul rus a informat că Moscova a alocat 900 de milioane de ruble pentru achiziţionarea de troleibuze, construirea unei fabrici pentru prefabricate de beton, "care trebuie să asigure activitatea neîntreruptă în domeniul construcţiilor", şi înfiinţarea unui centru prenatal. Gubarev a declarat că locuitorilor din Tiraspol le-au fost oferite patru troleibuze, cu un "design special, care subliniază prietenia dintre Rusia şi Transnistria".

De asemenea, diplomatul rus a susţinut că negocierile cu privire la Transnistria nu trebuie să rămână ostatice ale proceselor de politică internă şi că este necesară reluarea deplasărilor în regiune ale mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” (Chişinău şi Tiraspol - părţile în conflict, Federaţia Rusă şi Ucraina - garanţi şi mediatori, OSCE, mediator, iar SUA şi UE - observatori).

Serghei Gubarev a anunţat că la începutul lui aprilie s-a deplasat în Transnistria şi a avut o serie de întrevederi importante la Chişinău şi Tiraspol, în timpul cărora „a avut loc un interesant schimb de opinii cu privire la starea actuală a procesului de reglementare transnistreană şi la dialogul direct între ambele maluri ale Nistrului”.


Pub