Autoritatea Aeronautică Civilă atenționează posesorii de drone: Utilizarea necorespunzătoare a dronelor poate avea și urmări letale

Autoritatea Aeronautică Civilă atenționează posesorii de drone să dea dovadă de responsabilitate la utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță. Potrivit AAC, consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave.

Foto: Air & Space Magazine

Atenționarea vine în contextul în care în ultimii ani, dronele au migrat din sfera militară în industrială și circuitul civil, ca urmare a apariției noilor tipuri de senzori accesibili și a soluțiilor software de tip Open Source (cu cod deschis).

Într-un comunicat de presă al Autorității se menționează că pe parcursul ultimilor ani au fost documentate zboruri efectuate în zona în care sunt desfășurate zborurile curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor, scrie INP.

În Codul aerian, intrat în vigoare pe 23 martie 2019, a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, stabilindu-se că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile. Excepție sunt cazurile când zborurile au loc în spațiul special rezervat, în conformitate cu procedurile în vigoare privind alocarea, rezervarea, segregarea zonelor din spațiul aerian național în care se desfășoară activitățile de zbor.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MAI și SIS. În comunicatul Autorității se mai spune că principiul de utilizare a dronelor trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private.


Pub