Noua Zeelandă: Supraviețuitorii atacurilor de la Christchurch vor obține drept de ședere permanentă

Noua Zeelandă le va acorda dreptul de şedere permanentă supravieţuitorilor atentatelor din martie de la Christchurch, soldate cu moartea a 50 de credincioşi musulmani.

Foto: Deseret News

Guvernul neozeelandez a indicat că are în vedere să le acorde supravieţuitorilor vize, dar nu a fost anunţată nicio decizie în acest sens. Informaţia de marţi a fost dezvăluită doar prin crearea unui link pe site-ul agenţiei pentru imigraţie, pentru a evita, după cum au indicat unele surse, contramăsuri din partea oponenţilor imigraţiei.

Potrivit portalului Immigration New Zealand, a fost creată o nouă categorie de vize intitulată Christchurch Response (2019), pentru care pot aplica cei care au fost prezenţi în cele două moschei în momentul atacurilor de la 15 martie, precum şi rude apropiate, scrie Agerpres.

Condiţia este ca aplicanţii să fie înregistraţi ca locuind în Noua Zeelandă în ziua atacurilor, astfel că turiştii şi vizitatorii pe termen scurt nu sunt eligibili.

Şefa guvernului neozeelandez Jacinda Ardern a calificat drept act de terorism atentatul de la Christchurch, pentru care a fost inculpat un australian de 28 de ani adept al "supremaţiei albilor". Marţi, un ministru srilankez a afirmat că atacurile din duminica Paştelui din Sri Lanka, soldate cu peste 320 de morţi, par să fi fost o revanşă după cele de la Christchurch.


Pub