Noutăţi

Bunele practici de monitorizare a achizițiilor publice, serviciilor publice și proceselor electorale prezentate la Cahul

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a organizat, în data de 17 aprilie 2019, un workshop la Cahul. Scopul evenimentului a fost de a crea o platformă de comunicare și colaborare dintre a organizațiile nonguvernamentale din regiunea de Sud și de a împărtăși cele mai bune practici (monitorizarea achizițiilor publice, serviciile publice eficiente la nivel local și transparența procesului electoral). La eveniment au participat reprezentanții societății civile, autoritățile publice locale din regiunea de Sud a Republicii Moldova dar și reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

În debutul workshop-ului s-a vorbit despre integritatea și transparența în achizițiile publice care sunt atribute indispensabile ale bunei guvernări într-un stat democratic. Sectorul achizițiilor publice este unul sensibil și expus riscurilor de corupție, prin urmare necesită control și monitorizare din partea societății civile cu scopul protejării interesului public al cetățeanului. IDIS ”Viitorul” consideră că societatea civilă are un rol important în procesul de reformare a sistemului de achiziții publice. De aceea, un dialog deschis dintre Guvern, societatea civilă și comunitatea de afaceri este elementul cheie în acest proces.

Serviciile publice eficiente au fost abordate de către experții de la ADEPT, care au spus că unele comunități reușesc să aibă servicii de calitate mai bună decât altele și acest lucru se explică prin performanța APL. În același timp, în unele localități investițiile în serviciile publice sunt foarte mici, iar ca rezultat acestea sunt de proastă calitate.

În încheierea workshop-ului, expertul de la Promo-Lex a vorbit despre monitorizarea proceselor electorale și a candidaților din Republica Moldova, dar și raportarea veniturilor de către aceștia. Ca urmare a monitorizării de zece ani a scrutinelor electorale a sporit încrederea în Comisia Electorală Centrală. Iar acest lucru a responsabilizat și actorii politici care au început să-și declare sursele de finanțare ale campaniilor electorale.

Participanții la workshop s-au arătat interesați de subiecte prin întrebările adresate experților.  Subiectele au trezit interes în rândul participanților și necesită a fi preluate și dezvoltate cu preluarea bunelor practici de la alte organizații ale societății civile din țară și aplicarea acestora la nivel local. Prioritar s-a menționat necesitatea activităților de instruire cu scopul de a implica activ cetățenii în procesele de elaborare și monitorizare a politicilor locale, inclusiv a achizițiilor publice, serviciilor publice.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de IDIS Viitorul si finanțat de UKaid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us