image
Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Opt persoane au fost reținute în urma descinderilor din cadrul Depoului de Locomotive Bălți

8 persoane reținute în urma descinderilor din cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS „Calea Ferată din Moldova”.

Oficiul Nord al Procuraturii anticorupție în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, au descins astăzi în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova” într-o cauză penală pornită pe fapte de delapidarea a averii străine și corupere pasivă.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiuni procesual penale efectuate a fost posibilă documentarea întregii scheme infracționale de sustragere sistematică a motorinei din locomotive.

Potrivit acesteia, mecanicii de locomotivă angajați ai „Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM, sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 de litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior fiind realizată prin intermediul a doi cumpărători din satul Răuțel, Fălești.

Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, iar în schimb pretindea și primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 de lei.

Despre această schemă infracțională cunoștea și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care era obligat să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate. Acesta, însă, săptămânl pretindea, accepta și primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace bănești și motorină în valoare și cantități nestabilite la moment de către organului de urmărire penală.

Din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 mii litri de motorină în sumă de 400 de mii lei, fiind prejudiciată de această sumă Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.

În urma operațiunilor realizate astăzi, au fost reținute opt persoane, pentru un termen de 72 de ore. Este vorba de patru mecanici de locomotivă, două persoane civile (cumpărători), șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți și șeful de post, al Postului de poliție din localitatea undeva avea loc infracțiunea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: