Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dronele vor putea fi utilizate…

Dronele vor putea fi utilizate doar cu acordul Autorității Aeronautice Civile

Foto: bangkaterkini.id

Folosirea dronelor va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile și a avizelor obligatorii din partea Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate. Prevederile respective se conțin în Codul aerian al R.Moldova, care a intrat în vigoare la 23 martie 2019.

Conform unui comunicat de presă al Autorității Aeronautice Civile (AAC), în noul Cod aerian a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile.

Astfel, proprietarii de drone vor fi nevoiți să facă o solicitare către AAC pentru a primi autorizare de zbor. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 Legea 143 privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MA și SIS.

„Se poate realiza și un program pentru un an sau pentru jumătate de an, pentru ca să nu fie necesară adresarea la AAC de fiecare dată. Astfel, în ziua în care va fi efectuat zborul, proprietarii de drone vor trebui doar să anunțe Autoritatea de intenția zborului”, ne-a comunicat serviciul de presă al AAC.

Autoritatea Aeronautică Civilă mai menționează că noile modificări au drept scop asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal.

Serviciul de presă al AAC ne-a mai comunicat că în prezent se lucrează la cadrul normativ pentru introducerea unor amenzi în cazul în care proprietarii de drone nu își vor coordona activitatea cu AAC.

În august 2019, organizațiile de media au emis o declarație prin care își arătau îngrijorarea față de restricțiile pe care le impune noul regulament „Proceduri și Instrucțiuni Aeronautice Civile. Operarea aparatelor de zbor fără pilot”, elaborat de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), și au cerut revizuirea acestuia. Documentul, care nu a intrat învă în vigoare, propune, între altele, limitarea utilizării dronelor, inclusiv în scopuri jurnalistice.

Foto: bangkaterkini.id