Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Astuparea gropii de fundație a șantierului din str. Alba-Iulia, 89

   2818

Primăria municipiului Chişinău informează că marți, 23 aprilie 2019, au început lucrările de acoperire a gropii de fundație pe șantierul de construcție din str. Alba - Iulia 89, sectorul Buiucani. Săpătura ce a fost pornită abuziv, ocupă o suprafață de 25 ari, domeniu public, aflându-se pe zona verde din curtea comună a patru blocuri multietajate. La fața locului a fost prezent Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, reprezentanții Preturii de sector și ai subdiviziunilor municipale de profil.

Șantierul este abandonat din anul 2012, după ce dezvoltatorul a fost implicat în litigii de judecată cu locatarii blocurilor megieșe, pentru intenția de a edifica o construcție multietajată. Șantierul nu a fost salubrizat timp de 7 ani, iar gardul de protecție era deteriorat, reprezentând pericol pentru oamenii care locuiesc în preajmă.

Primarul general interimar al capitalei a ținut să remarce că respectiva construcție a privat copii și locuitorii din cartier de terenuri de joacă, de sport și de locuri de parcare. „Este primul șantier unde am venit să spun: Stop construcțiilor abuzive și ilegale din oraș! Primăria va veni cu acțiuni similare și în alte sectoare, unde vor fi înregistrate asemenea cazuri", a subliniat Ruslan Codreanu.

Astuparea gropii de fundație va dura aproximativ o săptămână, reieșind din volumul mare de pământ (4500 m3) care va fi adus și compactat în zonă, a precizat vicepretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc. Lucrările sunt executate de subdiviziunile municipale de profil, dar sunt implicați și anumiți dezvoltatori, pentru transportarea solul excavat de pe șantierele de construcții din sector.

Precizăm că agentul economic vizat, deține și un alt șantier în preajmă, amplasat pe domeniu public și la fel abandonat, care deopotrivă, este subiect al litigiilor în instanța de judecată.

După lichidarea gropii de fundație, în curțile de blocuri din str. Alba-Iulia, 89, 89/1, 89/2 și 93 va fi amenajată o zonă de recreere, cu spații verzi, loc de joacă pentru copii, teren de fitness, dar și parcare pentru automobile.

Link video: https://studio.youtube.com/video/rjT-5B7eqWQ/edit