Michalko: UE, cu ochii pe Moldova
Politic 23 aprilie 2019, 20:14 | 1087

Formarea unei noi guvernari, din care sa faca parte oameni vizati in raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare in cooperarea cu Uniunea Europeana. Este declaratia sefului Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Peter Michalko, facuta intr-un interviu pentru IPN. Potrivit lui, Uniunea Europeana va continua sa colaboreze cu Republica Moldova doar daca vor fi respectate conditiile existente in Acordul de Asociere.

Uniunea Europeană a urmărit cu atenție evoluțiile de până la alegerile parlamentare, din februarie, a urmărit ziua scrutinului și urmărește perioada de după anunțarea rezultatelor, a precizat Peter Michalko.

Potrivit ambasadorului, este important ca noua majoritate de guvernare să fie formată în mod transparent, cu respectarea voinței alegătorilor, dar nu prin metode, care ar genera riscuri sau suspiciuni de corupere, sau de folosirea a justiției selective.

Cooperarea cu noul Guvern se va baza pe cadrul existent, precum și cu accent pe acele condiții, care au fost comunicate Republicii Moldova anterior, a subliniat ambasadorul.

Iar cât privește reluarea asistenței financiare, Peter Michalko susține că Uniunea Europeană așteaptă ca toate condițiile înaintate anterior să fie respectate. În altă ordine de idei, oficialul UE a declarat că frauda bancară a provocat o daună extraordinar de mare pentru Republica Moldova, iar vinovații trebuie trași la răspundere.

Privind justiția din Republica Moldova, ambasadorul UE a spus că aceasta trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile - funcționale și independente. Despre domeniul mass-media, Peter Michalko a dat asigurări că existența presei independente, starea presei libere, respectarea drepturilor cetățenilor la informații, sunt priorități pentru Uniunea Europeană. Totodată, aspectele legate de respectarea drepturilor omului și libertăților cetățenești vor fi urmărite de către UE în continuare cu multă atenție, acestea fiind și criteriul de bază pentru evaluarea stării de democrație și statului de drept în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!