03:43:57 20.04.2024
Stiri

Un analist politic crede că Blocul „ACUM” a preferat să ignore faptul că Zelenski ar avea legături cu OLIGARHUL Kolomoyskiy: „Așadar, unii oligarhi sunt mai buni decât alții?”

Politică 23.04.2019 07:35 Vizualizări2046 Autor: Ziarul National


Un analist politic crede că Blocul „ACUM” a preferat să ignore faptul că Zelenski ar avea legături cu OLIGARHUL Kolomoyskiy: „Așadar, unii oligarhi sunt mai buni decât alții?”

Reprezentanții Blocului „ACUM” au preferat să ignore faptul că președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelinski, ar avea legături cu oligarhul Ihor Kolomoyskiy, care este certat cu Petro Poroșenko, crede analistul politic Dionis Cenușă.

„Cum așa?! Toată lumea știe că Ihor Kolomoyskiy, oligarh certat cu Poroșenko, este bine conectat cu Zeeinski, pe care cel din urmă îl consideră partener de afaceri. Blocul „ACUM” alege să ignore acest aspect în felicitarea către Zelenski. Așadar, unii oligarhi sunt mai buni decât alții?”, se întreabă Cenușă.

Acesta mai afirmă cei din Blocul „ACUM” singuri „își fac un deserviciu când lansează mesaje necântărite bine”. „Am o viziune critică față de tot politicul moldovenesc. Eu sunt sigur că ei înțeleg ce fac. Sau pur și simplu le este în cot pentru că urmăresc scopul lor de a face referință la Plahotniuc”.

Și scriitorul Gheorghe Erizeanu a remarcat, într-un material publicat pe blogul său, că „opoziția din Chișinău se bucură pentru victoria lui Zelenski, pentru că Poroșenko e prietenul lui Plahotniuc. „Dodon se bucură pentru că speră că va ajunge cu Zelenski la Kiev. Platon se bucură pentru că Poroșenko l-a cedat lui Plahotniuc fără a ține cont de legislația ucraineană. Galustean se bucură pentru că ar putea încerca și el să devină președinte. Al Rusiei. Saakașvili se bucură pentru că Poroșenko l-a forțat să plece din funcția de guvernator și l-a expulzat din Ucraina. Culoarea schimbării este Zelenski. Și lumea se bucură. Cedarea puterii va decurge fără Madan”, a scris Erizeanu.

Acesta a enumerat reușitele lui Poroșenko, dar și unde a greșit.

„În cei cinci ani învinsul a reușit:

-să refacă complet armata ucraineană;

-a consolidat națiunea ucraineană și conștiința ucraineană (scriitorii ucraineni care apăreau până în 2014 în tiraje de 300-500 exemplare au ajuns la tiraje de zeci de mii de exemplare, cu lansări în marile orașe care ajung la 2000 de oameni; a vorbi în ucraineană și a vorbi în rusă înseamnă în Ucraina lui Poroșenko o atitudine);

-a reușit să impună Ucraina în cancelariile occidentale;

-a acoperit juridic pentru Ucraina teritoriile ocupate de Rusia (Republica Moldova nu are declarații juridice la nivel internațional cu Transnistria de genul celei pe care au făcut-o ucrainenii cu Crimeea);

-a rezistat presiunilor armate și propagandei ruse;

-a reorganizat poliția;

-a reușit să salveze economia din colapsul economic, a obținut acordurile FMI-ului șiBăncii Mondiale;

-a semnat Acordul de Asociere cu UE și a obținut regimul liberalizat de vize cu UE;

-a pus bazele Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autonome, obținând Tomos din partea Patriarhiei Ecumenice;

-a asigurat alegeri libere și corecte (sondajele de opinie, exit-poll-ul și datele Comisiei Electorale după scrutin au coincis).

Marea înfrângere a lui Petro Poroșenko a fost corupția. „Ia tebe porodil, ia tebe i ubiu”, vorba lui Gogol. În cinci ani Volodimir Zelenski are de făcut un singur lucru. Să învingă corupția”, a mai adăugat eseistul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md