21:59:07 23.04.2024
Stiri

AVERTISMENT // Zborul DRONELOR pe teritoriul R. Moldova poate fi efectuat doar cu permisiunea AAC: „Pun în pericol zborurile și securitatea aeronautică, securitatea națională și dreptul la protecția vieții cetățenilor”

Social 23.04.2019 12:19 Vizualizări1101 Autor: Ziarul National
AVERTISMENT // Zborul DRONELOR pe teritoriul R. Moldova poate fi efectuat doar cu permisiunea AAC: „Pun în pericol zborurile și securitatea aeronautică, securitatea națională și dreptul la protecția vieții cetățenilor”


Zborul dronelor pe teritoriul R. Moldova poate avea loc doar cu permisiunea în scris a Autorității Aeronautice Civile (AAC).

Excepție se face în cazul zborurilor care au loc în spațiu special rezervat, dar și în scop de aerofotografiere și filmare, cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii de la Ministerul Apărării și Serviciul de Informații și Securitate.

Autoritatea Aeronautică Civilă arată într-un comunicat de presă că urmările utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor pot avea urmări grave, inclusiv letale.

„În ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări, fiind documentate zboruri efectuate în zona desfășurării zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc., fiind puse în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor. Principiul de utilizare a aparatelor de zbor pilotate de la distanță (dronelor) trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private”, cităm din comunicat.

Aceeași sursă preciează că, prin semnarea Acordului privind spațiul aerian comun, Republica Moldova și-a asumat angajamentele de a transpune în legislația națională standardele europene pe domeniul aviației civile, iar Autoritatea Aeronautică Civilă va prelua normele europene în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național, inclusiv privind utilizarea în siguranță a dronelor civile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md