Cetățeni mai informați și motivați. „Moldox la țară” a ajuns în satele din raionul Cantemir

DSC0026

Inițiativa MOLDOX dorește să contribuie la schimbarea socială prin intermediul filmului continuă. De această dată, atelierul de informare și motivație prin puterea filmului documentar, în cadrul proiectului „Moldox la țară”, a ajuns în satul Enichioi, r-ul Cantemir. Evenimentul a avut loc la 21 aprilie.

Atelierul, găzduit de Primăria s. Enichioi, a adunat oameni diverși – gospodari cu experiență de zeci de ani în domeniul agriculturii, dar și tineri antreprenori – pentru a împărtăși cu ei experiența în domeniul agriculturii organice, organizării evenimentelor eco și promovării produselor locale, dezvoltării locale rurale și oportunităților de finanțare non-rambursabilă, existente în Republica Moldova. Scopul acestor discuții și discursuri este de a le oferi locuitorilor din Enichioi informație utilă pentru a schimba și valorifica potențialul local.

Anastasia Cojocari, împreună cu familia sa, a înființat afacerea de produse lactate „Familia Cojocari – Lactate din inima Moldovei”. Aceasta a povestit despre provocările și prejudecățile cu care s-a confruntat în lansarea afacerii, care au fost pașii pe care i-a făcut, cum a reușit să depășească toate problemele, dar și ce a învățat din greșelile pe care le-a făcut.

Eugen Guzun, reprezentant al inițiativei agro-silviculturale „Seed It Forward” de EcoVisio, și de această dată a împărtășit cunoștințele sale teoretice și practice în ceea ce privește agricultura ecologică și modul în care aceasta poate fi, câte puțin, abordată de fiecare familie și gospodărie. Producerea compostului, testarea creșterii anumitor produse în condiții casnice sau de grădină sunt doar câteva din exemplele propuse de Eugen.

Iar Grupurile de Acțiune Locală (GAL) sunt un model de colaborare dintre sate, care deja funcționează la nivel de țară. Ana Cerneva, director executiv al Rețelei Naționale LEADER, a fost invitată să povestească despre experiența abordării LEADER în Republica Moldova și cum aceasta oferă oportunitățile necesare pentru valorificarea potențialului rural. Astfel, în GAL-uri a fost valorificat turismul muzeistic, producerea mierii, îmbunătățirea condițiilor de antrenamente la caiac-canoe etc.

După finalizarea atelierului, oaspeții au vizionat documentarul italian „Sătenii” în regia lui Daniele de Michele. Filmul reflectă viața a patru săteni și provocările prin care aceștia trec pentru a-și îmbunătăți traiul.  La primele raze de soare, descoperim fiecare erou în habitatul său natural. Doar la final de zi, soluțiile vin din morala vieților lor, cunoștințelor, comunității și istoriilor pe care ei le împărtășesc.

Despre proiectul „Moldox la Țară”

„Moldox la Țară” este un proiect implementat de Asociația Obștească MOLDOX și susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova. Scopul proiectului este de a oferi comunităților locale informații despre oportunitățile existente în Republica Moldova și despre practicile internaționale care pot fi implementate cu succes în satele din țară. „Moldox la țară” își propune schimbarea socială prin intermediul filmului documentar, astfel, în cadrul evenimentelor proiectului sunt prezentate filme documentare din toată lumea, care prezintă probleme ale comunităților locale din diferite țări și soluțiile pe care acestea le-au adoptat, devenind astfel adevărate modele de succes, demne de a fi urmărite și preluate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente