Soția unui magistrat de la Curtea Supremă de Justiție, numită inspector-judecător în cadrul Inspecției Judiciare

Anticoruptie.md
23/04/2019
Foto: captură privesc.eu

Avocata Tatiana Craiu, soția magistratului Nicolae Craiu de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a fost numită inspector-judecător în cadrul Inspecției Judiciare, pe un termen de șase ani. Decizia a fost luată cu vot unanim de membrii CSM, în ședința de marți, 23 aprilie. Contracandidatele Tatianei Craiu au obținut un număr mai mic de voturi.

La ședința din 23 aprilie, a mai fost numită în funcția de inspector-judecător și Natalia Paustovscaia, profesor universitar. Ea a obținut opt voturi pro și unul împotrivă. O altă participantă la concurs, avocata Olga Ursu, a acumulat doar patru voturi pro și cinci împotrivă, candidatura ei find respinsă.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru încă două locuri de inspector-judecător în cadrul Inspecției Judiciare.

Tatiana Craiu este sora lui Gheorghe Avornic, fost membru al CSM. Ea a fost vizată într-o anchetă realizată în septembrie 2017 de Centrul de Investigații Jurnalistice împreună cu Ziarul de Gardă. Reporterii scriau despre relațiile de rudenie și afinitate din familia Avornic-Craiu. Soțul ei, judecătorul Nicolae Craiu de la CSJ, a fost numit în funcție în 2016, de către Parlament, după un concurs organizat de CSJ. Magistratul Nicolae Craiu, este și membru al Colegiului de Selecție și Cariera Judecătorilor, subordonat CSM, ales la Adunarea generală a judecătorilor din octombrie 2016. Fiul acestora, Sergiu Craiu, este avocat. 

Concursul pentru ocuparea funcției de inspector-judecător a fost anunțat în contextul unor modificări la Legea cu privire la CSM intrate în vigoare în octombrie 2018. Potrivit acestora, a fost adoptat un nou mecanism de examinare a abaterilor disciplinare ale judecătorilor prin care s-au majorat considerabil sarcinile Inspecției judiciare, motiv pentru care a fost majorat și numărul de inspectori-judecători cu două unități, de la cinci la șapte. Inspectorul-judecător poate fi numit doar pentru un singur mandat, în această funcţie fiind alese doar persoane care deţin diploma de licenţiat în drept sau echivalentul acesteia, cu o vechime în specialitatea juridică de cel puţin șapte ani şi o reputaţie ireproşabilă şi care nu au exercitat funcţia de judecător pe parcursul ultimilor trei ani.

Anticoruptie.md
23/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii