/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Premieră în Moldova. A avut loc prima Ligă școlară de baschet pentru copii de 10-11 ani

missing
23 aprilie 2019, ora 19:24

Premieră în Moldova. Timp de o lună la Chișinău s-a petrecut prima Liga școlară de baschet pentru băieți și fete în vârstă de 10-11 ani. Competiția este unică în felul său, pentru că, până acum, în țara noastră nu a mai avut loc vreun turneu de baschet care să implice puștii de la o vârstă atât de fragedă. Mai mult decât atât, o academie de sport de la noi îi va selecta pe cei cei mai buni dintre ei pentru a crea o echipa care să evolueze la competițiile internaționale.

În doar cinci săptămâni, 11 echipe de la liceele din țară au jucat în jur de 100 de meciuri în prima Ligă Școlară de Baschet din Moldova la care au luat parte elevi din generațiile 2007, 2008. Jocuri acasă și în deplasare, respect pentru adversari, bucuria victoriei și lacrimile eșecului – a fost pentru prima dată când copiii din țara noastră au avut șansa să trăiască experiența unei competiții de baschet la o vârstă atât de mică. Și toate astea la inițiativa Academiei de baschet „Admirals”.

„Am constatat că în Moldova nimeni nu se preocupă de promovarea baschetului la nivel de copii. Nu are nici o dezvoltare. În timp ce la noi copii încep să practice baschetul abia la 13 ani, în alte țări cu care concurăm ei o fac cu 4-5 ani mai devreme. Un exemplu ar fi Ucraina, țara vecină. De aceea noi am organizat această ligă…unde copii de la o vârstă fragedă ar avea ocazia nu doar să se antreneze la secțiile de sport, dar și să concureze între ei, să primească emoții”, Eugen Postolachi, reprezentantul „Admirals”.

Dintre toți participanții, doar o singură echipă a venit din afara capitalei, și anume din Dubăsari. Antrenoarea ei este Natalia Sviceva, cea mai titulată baschetbalistă din istoria Moldovei. La vremea ei a devenit de două ori campioană în cel mai important turneu de pe continent – Euroliga. Deși practică baschetul de câțiva ani, până acum discipolii ei nu au avut un prilej pentru a se afirma într-o competiție.

Din păcate, de mult timp nu am avut o secție de baschet în oraș, de aceea nu există o tradiție în acest sens. Și nici părinții nu sunt cointeresați să-și aducă copiii. E cea mai mică vârstă. Nu au mai participat la nici o competiție. Pentru ei a fost o primă experiență, de aceea, au fost și lacrimi, și supărări”, Natalia Sviceva, antrenoare de baschet.

Suntem bucuroși că am luat locul doi!

Învingătoarea Ligii a devenit echipa liceului „Prometeu”. Băieții sunt fani ai superstarurilor din NBA.

„A fost interesant pentru că am jucat cu foarte multe echipe. Primim plăcere de la acest joc. – Cine e baschetbalistul tău preferat? – Stephan Curry. LeBron James, LeBron James, LeBron James.”

 În vacanța de Paști, pentru puștii pasionați de baschet la Chișinău va fi organizată o tabără sportivă, unde cei mai buni vor fi selectați să se antreneze în cadrul academiei sportive „Admirals”, iar vara să meargă și la primul turneu internațional de anvergură în Ucraina.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram