Ziua Pământului, celebrată de Google printr-un Doodle special. Care este problema anului 2019 și ce poate face fiecare din noi

În fiecare an, din 1970 încoace, data de 22 aprilie este destinată Zilei Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional. Astăzi, utilizatorii de internet sunt întâmpinați pe principalul motor de căutare de un Doodle special, menit să celebreze această zi și să amintească tuturor însemnătatea protecției planetei noastre, scrie Altfel.md.

Foto: Google

Pentru prima oară, Ziua Pământului a fost propusă de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, care a dorit să trezească interesul față de mediu printre colegii săi polticieni, cât şi printre oamenii de rând într-o perioadă de ignoranță totală.

Senatorul fusese inspirat de mişcarea anti-război a studenţilor şi era convins că, dacă reuşeşte să obţină aceeaşi energie şi pentru apărarea mediului înconjurător, va capta atenţia publicului larg şi va obţine sprijinul necesar în demersul său.

Nevoia de a privi cu seriozitate la problemele de mediu a venit într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water” de pe ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată „semn al prosperității”.

Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a devenit mai importantă pe măsură ce a crescut și tendințele pentru oprirea schimbării climatice. Acest eveniment a avut un rol important în scoaterea în evidență a problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi Earth Day Organization, care are filiale în peste 190 de ţări.

În anul 2009, această dată a fost declarată oficial de ONU (Organizația Națiunilor Unite) drept sărbătoarea oficială a Planetei Pământ.

Tema pentru Ziua Pământului din 2019 este: „Protejaţi-ne speciile”.

Celebrarea acestei zile este o încercare de a sensibiliza opinia publică din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține. Organizatorii acţiunii globale susțin că 40% din cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei. Mai mult, 75% din recifele de corali sunt în pericol, scrie Playtech.

Google celebrează Ziua Pământului cu un Doodle Special

Pentru Ziua Pământului, Google a creat un doodle interactiv. Acesta e afișat pe toate paginile, din toate țările. Îl vezi pe prima pagină a motorului de căutare și speciile prezentate sunt următoarele: albatrosul călător, bradul roșu de coastă, paedrophryne amauensis (cea mai mică specie de vertebrate), victoria amazonica (una dintre cele mai mari plante acvatice), celacant (cea mai veche specie de animale încă în viață) și colembolele de peșteră adâncă.

Ce putem face noi

Oamenii au pus în pericol planeta prin suprapopulare, industrializare și urbanizare excesivă, consumul excesiv de resurse de tot felul, precum combustibilul, transportul neîncetat și prin dorințele nesecate.

Așa cum schimbarea începe de la fiecare din noi, putem contribui direct la salvarea planetei noastre, prin acțiuni foarte simple:

- Trebuie să fim noi înșine un model pentru ceilalți: să nu aruncăm deșeuri, să nu facem focuri în păduri (oricând pot scăpa de sub supraveghere), să nu rupem florile (mai ales cele protejate prin lege), să nu tăiem copacii și să nu deranjăm animalele sălbatice;

Putem fi de asemenea susținători activi ale acțiunilor de împădurire și de ecologizare, să ne implicăm activ atunci când ONG-urile care luptă pentru păstrarea mediului înconjurător, au nevoie de ajutor și să semnalăm orice probleme legate de mediu atunci când le întâmpinăm și nu plecăm cu ideea că oricum nu le va rezolva nimeni;

Organizația Națiunilor Unite a publicat „Ghidul oamenilor leneși pentru pentru salvarea Pământului”, în care enumeră acțiunile pe care fiecare din noi le poate face în conformitate cu obiectivele sale de dezvoltare durabilă:

- Economisiți energia electrică prin deconectarea aparatelor electrice atunci când nu sunt utilizate, inclusiv calculatorul.

- Evitați declarațiile bancare de pe hârtie și plătiți facturile online sau de pe telefonului mobil.

- Cumpărați produse ambalate minim.

- Cumpărați covoare - covoarele păstrează casa caldă și termostatul la minimum.

- Faceși dușuri scurte. Cada de baie necesită mai multă apă decât un duș de 5-10 minute.

- Compostarea resturilor alimentare poate reduce impactul asupra mediului, prin reciclarea substanțelor organice.

- Lăsați părul și hainele să se usuce în mod natural, în loc de a folosi un uscător electric. Dacă vă spălați hainele, asigurați-vă că mașina de spălat este încărcată suficient cu haine, ca să nu irosiți prea multă apă.

- Mâncați mai putin carne, păsări de curte și peste. Mai multe resurse sunt folosite pentru a furniza carne decât plante.

- Planificați mesele - mergeți la cumpărături cu lista de acasă și evitați achizițiile de impuls. Nu vă lăsați pradă trucurilor de marketing care vă fac să cumpărați mai multă mâncare decât aveți nevoie, în special alimente ușor perisabile.

- Folosiți bicicleta, mergeți pe jos cât se poate de mult sau folosiți transportul public. Călătoriți mai rar cu mașinile personale.

- Utilizați o sticlă de apă reîncărcabilă și o cană de cafea de același tip.


Pub