Dodon intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională: Va solicita o interpretare privind dreptul de a înainta o candidatură la funcția de prim-ministru

Președintele Igor Dodon intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională „pentru a obține o interpretare clară a faptului dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nicio lege în lipsa unei majorități parlamentare.

Potrivit agenţiei infotag.md, despre aceasta el a declarat la un post de televiziune, menționând că, cel mai probabil, se va adresa la Curtea Constituțională luni sau marți.

Foto: UNIMEDIA

„Juriştii noștri de la președinție spun că nu, pentru că, dacă în Parlament nu există o majoritate parlamentară, dacă este imposibil să se adopte măcar o lege, atunci pentru ce să înaintezi un candidat la funcția de premier? Dar pentru ca mai apoi să nu fie nicio interpretare, va trebui să mă adresez la Curtea Constituțională pentru a clarifica acest lucru. Dacă Curtea Constituțională spune că Președintele este obligat, atunci, cel mai probabil, imediat după Paști voi începe negocierile cu fracțiunile, chiar dacă nu există o conducere a Parlamentului, și voi înainta un candidat la funcția de prim-ministru. Când există o majoritate parlamentară, totul este clar. Două partide înaintează candidatura și atunci e mai ușor. Dacă nu există majoritate parlamentară, atunci va trebui să-mi asum responsabilitatea și să mă gândesc pe cine să înaintez, iar mai departe să se descurce Parlamentul”, a spus Președintele.

Potrivit lui, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, Președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.

„Aceasta înseamnă că, dacă deputaţii care au ajuns în Parlament nu vor ajunge la o înţelegere, atunci legislativul va fi dizolvate după 21 iunie”, a subliniat Președintele.


Pub