Trei persoane din anturajul lui Petro Poroșenko, chemați la interogatoriu de Procuratura Generală a Ucrainei. Aceștia sunt suspecți de furtul a 1,5 miliarde de dolari din bugetul ucrainean

Fosta șefă a Băncii Naționale din Ucraina, Valeria Gontareva, fostul șef al administrației prezidențiale Boris Lozhkin și adjunctul său, Alexei Filatov, persoane din anturajul lui Petro Poroșenko, sunt chemați la interogatoriu de către Procuratura Generală a Ucrainei. Cei trei sunt suspectați de implicarea în furtul a 1,5 miliarde dolari din bugetul Ucrainei, într-o cauză penală pe numele omului de afaceri Serghei Kurchenko.

Foto: simbol

Potrivit presei ucrainene, fosta șefă a Băncii Naționale locuiește în prezent la Londra și nu intenționează să revină în Ucraina.

În comentariu Gontareva a declarat că toate acestea sunt cu iz politic și neagă acuzațiile.

Serghei Kurchenko este un oligarh ucrainean, un aproapiat al ex-președintelui ucrainean, Ianukovici, iar presa ucraineană scrie că acesta a fugit în Rusia. Procuratura l-a învinuit în nouă episoade: în confiscarea gazelor de Ukrnafta și Ukrgasdobycha, în încercarea de a confisca Naftogaz și alte companii cu bani și antreprenoriat fictiv.

În 2014, cu o avere de 266 de milioane de dolari, a fost printre primii 100 de cei mai bogați ucraineni.

El este considerat un apropiat al fiului lui Alexandru Viktor Ianukovici, dar Kurchenko însuși respinge acest lucru. Cu toate acestea, după Maidan, omul de afaceri a fugit în Rusia după fostul președinte.


Pub