Liderii europeni l-au felicitat pe Vladimir Zelenski pentru victorie. Kremlinul: „Este prematur”

PE SCURT

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au felicitat oficial pe Vladimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, însă au precizat că aşteaptă ca acesta să susţină reformele pentru consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, scrie Reuters.

În același timp, Kremlinul nu se grăbește să îl felicite pe Zelenski pentru victoria din turul II al alegerilor prezidențiale, declarând că este prematur ca Vladimir Putin să îl felicite pe noul președinte ales.

PE LUNG

Într-o scrisoare comună, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au salutat derulareaa alegerilor în pofida faptului că unele părţi ale Ucrainei rămân sub controlul forţelor pro-ruse.

Însă, ei au subliniat că au fost făcute progrese semnificative în cinci ani de la Revoluţia Demnităţii în Ucraina. Şi mai rămân multe de îndeplinit pentru a se ajunge la o Ucraina prosperă, paşnică şi democrată pe care au cerut-o ucrainenii.

„Puteţi să contaţi pe susţinerea UE pentru reformele necesare, printre care şi consolidarea statului de drept, lupta împotriva corupţiei, menţinerea unei stabilităţi financiare şi urmărirea unei reforme esenţiale în sectorul energiei”, au menționat oficialii europeni.

În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de agenția Tass, a declarat că „este prematur să vorbim despre felicitările din partea președintelui Putin pentru Zelenski, precum și despre oportunitatea ca cei doi să conlucreze. Totodată, rezultatele alegerilor nu au fost încă confirmate”.

Peskov a subliniat că Rusia respectă alegerea făcută de cetățenii Ucrainei: „Moscova respectă alegerea poporului ucrainean, mai ales că această alegere este foarte evidentă”. Totodată, el a menționat că legitimitatea acestor alegeri a ridicat deja întrebări, „în condițiile în care 3 milioane de cetățeni ai Ucrainei care trăiesc în Federația Rusă nu au avut posibilitatea să voteze”.

După prelucrarea a 99,62% din procesele verbale, datele CEC de la Kiev arată că Vladimir Zelenski a câștigat alegerile detașat cu votul a 73,22% din voturile alegătorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.