01:56:47 29.03.2024
Stiri

CUC // Rușii și transnistrenii, ÎMPOTRIVA Chișinăului: NU acceptă nicio inițiativă și vor să instituie o „FRONTIERĂ” pe râul Nistru

Politică 22.04.2019 15:38 Vizualizări5054 Autor: Ziarul National
CUC // Rușii și transnistrenii, ÎMPOTRIVA Chișinăului: NU acceptă nicio inițiativă și vor să instituie o „FRONTIERĂ” pe râul Nistru Deschide


Reprezentanții Rusiei și ai Transnistriei în Comisia Unificată de Control (CUC) fac front comun împotriva oricărei inițiative venite din partea Chișinăului, iar intenția acestora este de a trasa o „frontieră” pe Nistru.

La ultima ședință a CUC, desfășurată săptămâna trecută, rușii și transnistrenii au respins inițiativa Delegației Republicii Moldova pentru a elabora, în conformitate cu protocoalele semnate anterior, o instrucțiune de activitate a Comandamentului Militar Întrunit.

Un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare arată că reprezentanții Federației Ruse au calificat propunerea ca fiind „deja învechită”.

„O analiză retrospectivă denotă că nicio inițiativă a delegației noastre lansată pe durata anului curent și orientată spre îmbunătățirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate, precum demararea procesului de demilitarizare, sporirea transparenței, elaborarea regulamentului Comandamentului Militar Întrunit, crearea unei instrucțiuni cu privire la patrularea mobilă, utilizarea dispozitivelor tehnice la documentarea efectuată de către observatorii militari etc., nu este acceptată de către interlocutori”, cităm din comunicat.

Reprezentanții Chișinăului în CUC remarcă, de asemenea, faptul că poziția contrară acordurilor de bază exprimată de către transnistreni este susținută de Delegația Federației Ruse și în ce privește cazurile de amplasare a patrulelor mobile de „grăniceri” transnistreni în Zona de Securitate, sub pretextul desfășurării unor activități specifice organelor de drept.

„Deși Delegația Republicii Moldova fixează și semnalează permanent asemenea abuzuri care au finalitatea instituirii unei „frontiere” la râul Nistru, la ședința curentă reprezentanții celor două delegații și-au manifestat indulgența față de multitudinea încălcărilor admise de reprezentanții Tiraspolului. Ei au apreciat că instalarea posturilor de „grăniceri” nu ar prezenta un pericol, acestea urmând să fie verificate doar sub aspectul deținerii armelor”, acuză Chișinăul.

Delegația R. Moldova a lansat un apel repetat în vederea excluderii unor asemenea cazuri care împiedică dreptul la libera circulație și cresc tensiunile între părți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md