image
Sursa foto: Jurnal.md

Sturza: Îl consider pe Năstase cel mai rațional din toată ecuația asta, deși cred că și el a obosit și fizic, și emoțional

„Îl consider pe Năstase cel mai rațional din toată ecuația asta, deși cred că și el a obosit și fizic, și emoțional. Și Dodon până la urmă trebuie să accepte mesajele care i se spun din interior și din exterior de a construi o anumită ecuație politică” sunt declarațiile făcute de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ion Sturza spune că există o ipoteză că Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar putea crea un Guvern tehnic pentru o perioadă definitivată în care problemele stringente să fie administrate.

„Un an și jumătate, doi ani, pentru a administra problemele stringente, sociale, economice ale statului ș.a.m.d. și de a avea o alianță conjuncturală în Parlament, a alege conducerea Parlamentului și de a începe pas cu pas a implementa o agendă bine definitivată de destructurizare a oligarhiei din Republica Moldova. Cred că primul beneficiar al acestei conjuncturi ar fi chiar dl Dodon, care s-a simțit foarte presat și foarte încătușat în a-și executa funcția de președinte, căci unele momente au fost de-a dreptul jenante”, a declarat Sturza.

„Aici cred că mulți ar găsi un consens în acest sens, numai că orgoliile, lipsa de experiență, lipsa înțelegerii că politica reală este un pic diferită de cea romanțată nu cred că vor permite actorilor politici și, în primul rând, celor de la ACUM, astăzi, să accepte o alianță sau o tactică a pașilor mărunți pentru a-și atinge scopul, a distruge sistemul oligarhic de la Chișinău, a-l dezmembra, de a reda funcționalitatea instituțiilor de stat ș.a.m.d. Totul depinde de cum văd actorii politici de la Chișinău, nu cum văd cei din exterior”, mai spune Ion Sturza.

Fostul premier afirmă că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, „îşi doreşte să continue să guverneze, aşa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, de unul singur să decidă. Însă, acum, ecuaţia s-a complicat, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, reprezintă interese diferite, au sponsori diferiți, reprezintă interese diferite. Și atunci lucrurile sunt mult mai complicate pentru Partidul Democrat”.

Potrivit lui Ion Sturza, chiar dacă Igor Dodon şi-ar dori să creeze o alianţă cu PDM, dependenţa de poziţia fermă a Moscovei, nu-i permite lui să creeze această coaliţie.

Totodată, Sturza susține că: „A avea alegeri în toamna acestui an, chiar și concomitente cu cele locale, poate să schimbe chiar și scorul obținut în aceste alegeri. Deci, eu nu cred că cineva își dorește pe bune alegerile anticipate, deși a rămas foarte puțin timp pentru a crea o coaliție cât de cât viabilă și de a începe a forma organele de conducere a Parlamentului și a Guvernului”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: