Opinii și Editoriale

Joaca de-a votatul

Acum, cel puțin, putem sta liniștiți, președintele nu va lipsi nicicând, fiindcă, în sfârșit, votul e în mâna noastră. Chiar dacă, așa cum s-a văzut, n-a ieșit tocmai bine.

Nu știu dacă vi s-a părut trist sau amuzant când au fost anunțate de programele de știri sumele cheltuite de actualul președinte pentru călătoriile diplomatice în străinătate. De fapt de ce spun eu în străinătate? Știm cu toții că majoritatea călătoriilor au avut loc în Federația Rusă, chiar dacă noi nu am simțit vreo îmbunătățire a relațiilor. Dar de ce să ne supărăm? A fost rezultatul modului în care ne-am jucat cu ștampila de vot.

Acum, la aproape două luni de la alegerile parlamentare, vedem din nou că joaca de-a votatul costă. Nu e doar vina noastră, ci și a celor care și-au trecut numele pe listele electorale ca mai apoi, după ce ne-au promis câte în lună și în stele, să vedem că nu se pot înțelege.

Ei nu sunt capabili că facă înțelegeri, dar nici nu se grăbesc să declanșeze anticipatele. Ei deocamdată își continuă – am impresia – campania electorală, încercând, fiecare în parte, să arate cât mai bine. Și la televizor, și pe internet.

Altceva nu vedem. Alte rezultate nu sunt. Finanțările și ajutoarele externe sunt blocate câtă vreme nu avem un parlament stabil, dar asta nu interesează pe nimeni. Iar dacă noi avem o vorbă frumoasă, care spune că „de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”, ei au un răspuns exact pe dos. De unde nu e se va cere. Încă o cheltuială de milioane pentru alte alegeri ratate.

Pentru că nu știu dacă cineva și-a schimbat opțiunea de vot peste noapte. Deci la anticipate vom avea cu aproximație aceleași rezultate. Ce va fi mai departe? Alte trei luni de campanie pe banii noștri, alte invitații la dialog, alte știri „haioase” și nici un gram de responsabilitate.
Îmi amintesc de momentul în care Bucureștiul, cu vreun secol și jumătate în urmă, umbla prin Europa să caute un rege străin. Politicienii români de atunci ajunseseră la concluzia că nimic nu se va schimba cu cei din interiorul țării. Soluția găsită atunci a adus României independența, iar la următorul rege Marea Unire.

La noi nu se va întâmpla așa. Vom continua să supraviețuim unei clase politice, pe jumătate coruptă, pe jumătate neprofesionistă, până când, într-o zi caldă cu soare, vom intra în colaps economic. Nu știu, nu pot prevedea, ce va fi după aceea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *