Ion Sturza: Nu cred că cineva își dorește alegeri anticipate. Ar putea fi o coaliție situațională ACUM-PSRM, de „revenire la normalitate”

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova susține că Partidul Soicaliștilor și blocul ACUM ar putea forma o „coaliție situațională, cu o agendă definită politic foarte clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate”. Declarația a fost făcută într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Întrebat ce își dorește Vlad Plahotniuc la momentul de față, fostul premieri a susținut că liderul PD ar vrea să continue să guverneze, așa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, fără opoziție internă sau externă, de unul singur să decidă și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business - un lucru care era extrem de confortabil pentru dlui de a fi ruler-ul suprem al Republicii Moldova.

„Acum, ecuația s-a complicat foarte mult, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, au sponsori diferiți, reprezintă interese diferite. Și atunci lucrurile sunt mult mai complicate pentru Partidul Democrat. Există foarte multe legende la Chișinău, analize, dar care mi se pare că sunt un pic artificial construite, este o incertitudine în Partidul Democrat, în echipa Partidului Democrat, dacă o putem numi a partidului, mai degrabă a dlui Plahotniuc.”

Totodată, Sturza susține că a avea alegeri în toamna acestui an, chiar și concomitente cu cele locale, poate să schimbe chiar și scorul obținut în aceste alegeri.

„Deci, eu nu cred că cineva își dorește pe bune alegerile anticipate, deși a rămas foarte puțin timp pentru a crea o coaliție cât de cât viabilă și de a începe a forma organele de conducere a Parlamentului și a Guvernului.

În acest sens, ex-premiserul RM a menționat că totuși, până la urmă, s-ar putea să se înțeleagă cei din Blocul ACUM cu socialiștii, temporar.

„O coaliție situațională, cu o agendă definită politic foarte clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate. Problema în Republica Moldova nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulți pro-ruși sau pro-europeni, problema e că în Moldova nu există astăzi stat, instituțiile statului nu funcționează pentru cetățeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, așa cum vede el și care astăzi, practic, total toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om. Lucrurile astea trebuie oprite, desigur dacă vrem să avem un stat”, a conchis Sturza.


Pub