Serbia: Zeci de mii de participanţi la o manifestaţie în sprijinul preşedintelui Vucic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a participat vineri la o demonstraţie de forţă în faţa opoziţiei, care manifestează de mai multe luni împotriva puterii sale, reunind zeci de mii de simpatizanţi la Belgrad, notează AFP.

Foto: russian.rt.com

Manifestanţii şi-au arătat sprijinul pentru cel care conduce Serbia din 2012 fără că autoritatea sa să fie pusă în pericol.

Simpatizanţii au venit din întreaga Serbie, dar şi din Bosnia, Kosovo, Croaţia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Fost aliat politic al lui Slobodan Milosevic şi adept al ultranaţionalismului, Vucic s-a convertit pe neaşteptate la liberalismul de centru dreapta care i-a permis să ajungă la putere. Trecutul său este frecvent reamintit de cei care îi denunţă autoritarismul.

Potrivit presei apropiate puterii, peste 100.000 s-au adunat în faţa parlamentului unde a avut loc manifestaţia. Media independente s-au abţinut de la orice estimare.

Fluturând drapele sârbe, dar şi banderole pe care erau scrise numele oraşelor din Serbia şi regiunea cu textul "sprijin pentru Vucic".

Unii au purtat pancarte pe care se putea citi "Vucic, Republika Srpska (entitatea sârbilor bosniaci) te iubeşte" sau "Kosovo te iubeşte".

Manifestaţia s-a desfăşurat în prezenţa celor mai înalţi responsabili sârbi, printre care premierul Ana Brnabic, ministrul de externe, Ivica Dacic, dar şi membrul sârb al preşedinţiei colegiale a Bosniei, Milorad Dodik, care au luat toţi cuvântul.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, a fost, de asemenea, prezent.

Manifestanţii l-au aclamat pe Aleksandar Vucic înainte să ia cuvântul, scandând zgomotos "Aco (diminutiv de la Aleksandar) sârbul".

"Nu voi spune niciun cuvânt despre adversarii mei politici, vreau să vorbesc despre viitor", a declarat Vucic în faţa celor prezenţi, mulţumindu-le pentru susţinerea acordată "unei Serbii decente, prospere şi care are succes".

"M-aţi ales pentru a împlini ce este mai greu pentru ca Serbia să poată trăi", a continuat şeful statului.

Săptămâna trecută, opoziţia a manifestat în acelaşi loc împotriva puterii lui Vucic, cerând printre altele alegeri corecte şi o presă liberă.

Din decembrie, mii de sârbi ies în fiecare săptămână pe străzile Belgradului şi ale principalelor oraşe din ţară, scrie agerpres.ro


Pub