Un nou scandal de corupție cu firma ce produce pașapoartele biometrice din Moldova

Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce produce și livrează de doi ani carnete de pașapoarte pentru Moldova, se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui nou scandal internațional, scrie mold-street.com

Foto: UNIMEDIA

Astfel OCCRP scrie că Garsų Pasaulis ar fi câștigat la începutul acestui an, într-un mod fraudulos, licitația pentru tipărirea carnetelor a pașapoartelor biometrice din Kârgâzstan, oferind unor oficiali mită sub formă de călătorii gratuite peste hotare.

La licitaţia organizată de Serviciul de stare civilă din Kârgâzstan au participat cinci companii din Germania, Franţa, Lituania şi Kazahstan. După prima etapă au rămas două - Garsų Pasaulis şi IDEMIA France SAS, ofertele cărora erau practic similare la preţ - 940,15 milioane de somi (13,4 milioane de dolari) şi 948,71 milioane de somi (13,5 milioane de dolari).

Asta chiar dacă Muhlbauer ID Services GmbH a propus cel mai mic preţ - 686,77 milioane de somi, cu o treime mai ieftin. Compania a fost descalificată pentru că nu ar fi prezentat contracte de tipărire a cel puţin 2 milioane de paşapoarte biometrice în ultimii 5 ani.

Dar acest lucru a fost şi în cazul Garsų Pasaulis, care a fost desemnată câştigător a licitaţiei. Pentru a demonstra că are contracte de tipărire a mai mult de 2 milioane de paşapoarte biometrice, compania a prezentat documente mai vechi.

Şi Idemia şi Muhlbauer au contestat rezultatele licitaţiei, dar cererile lor au fost respinse.

Cu toate acestea contractul cu Garsų Pasaulis nu a mai fost semnat, ca urmare a descoperirii a mai multor dovezi că licitaţia a fost una fraudulosă, iar funcţionari de la Serviciul de stare civilă din Kârgâzstan au primit mită sub formă de călătorii gratuite peste hotare din contul companiei.

În consecinţă, în Kârgâzstan a fost iniţiată o anchetă penală, iar ieri, şeful Serviciului de stare civilă din Kârgâzstan a fost demis de premier. În funcţie a fost numită însă o altă persoană implicată şi ea în mai multe scandaluri, potrivit OCCRP.


Pub