Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Îngenuncheați în fața Ucrainei. Dezbateri…

Îngenuncheați în fața Ucrainei. Dezbateri finale dintre Zelenski și Poroșenko.

Pe 19 aprilie, pe stadionul Olimpic din orașul Kiev s-au desfășurat dezbaterile electorale finale dintre cocurenții prezidențiali Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko. Candidaților nu le-a reușit un dialog constructiv privind viitorul și perspectivele țării, în schimb, în cadrul dezbaterilor concurenții și-au adresat reciproc acuzații, transmite portalul hromadske.ua.

Potrivit scenariului preliminar, fiecare dintre candidați urma să vorbească de pe scene separate, dar Poroșenko a decis să urce pe scena lui Zelenski, astfel, în cele din urmă dezbaterile au avut loc pe o scenă comună.

Conform regulamentului, după tragerea la sorți, Zelenski a început dezbaterile. Actorul de comedie a recunoscut că în 2014 l-a susținut la alegerile prezidențiale pe Petro Poroșenko, dar consideră că a greșit. În adresa oponentului, acesta a spus că există două tipuri de Poroșenko: într-un fel e în fața camerelor, iar în alt fel e atunci când camerele lipsesc.
„Eu nu sunt un politician, sunt o persoană simplă, care a venit să distrugă sistemul. Eu sunt rezultatul greșelilor și promisiunilor dvs.”, a spus Zelenski în cadrul discursului de deschidere.

La rândul său, actualul președinte al Ucrainei, a declarat că adversarul său a ales un loc foarte ciudat pentru dezbateri și i-a reproșat că s-a ascuns de jurnaliști și de poporul ucrainean timp de trei săptămâni.

„Eu cred că Volodimir Zelenski nu dorește ca țara noastră să fie predată Imperiului Rus, dar Putin asta vrea”, a spus Poroșenko.

În cadrul dezbaterilor, Poroșenko a vorbit despre necesitatea de a opune rezistență față de agresor, de a apăra statul de orice pericol și cel mai important de a aduce pace în țară. Pentru asta nu este nevoie să îngenunchezi în fața lui Putin, i-a reproșat Poroșenko lui Zelesnki.

Răspunzând acestui reproș, Zelesnki a menționat că referințele anterioare la „îngenunchere” au fost scoase din context.

„Sunt gata să îngenunchez, dar nu puneți în genunchi Ucraina. Sunt gata să îngenunchez în fața unei mame a cărei fiu nu s-a întors, în fața unei femei a cărei soț nu s-a întors, în fața unui copil care și-a pierdut tatăl pe front”, a spus candidatul Zelenski și a îngenuncheat pe scenă. Poroșenko a urmat exemplul concurentului, iar aceste acțiuni ale adversarilor au provocat aplauze din partea publicului.

Spre sfârșitul dezbaterilor, fiecare dintre candidați a ținut un discurs de cinci minute. Zelenski a spus că președintele Poroșenko a avut multe realizări în timpul mandatului său, doar că acestea au fost realizări în interesul personal. Actualul președinte al Ucrainei, în final, a declarat că va accepta orice alegere a poporului ucrainean pe 21 aprilie, iar pe 22 aprilie toți trebuie să se unească pentru a aproteja statul.

Mâine, 21 aprilie, în Ucraina va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, iar pentru postul de șef al statului va lupta Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski.