Două stații de epurare vor fi construite la Ungheni și Soroca. Proiectul va costa zeci de milioane de euro

statie de epurare
Foto: acc.md

După zeci de ani, în care stația de epurare a apelor uzate de la Valea Mare, Ungheni, a devenit o adevărată bombă ecologică pentru regiune, se pare că problema va fi soluționată.

În anul 2020, Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare din România RoAid, Agenția Internațională de Cooperare a Japoniei și USAID vor finanța construirea stației de epurarea la Ungheni, dar și la Soroca.

Potrivit lui Alexandru Ambros, primar de Ungheni, o stație de epurare costă între 12 și 15 milioane de euro, potrivit expresul.md.

Acordul de colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare din România (RoAid) a fost semnat recent.

„Ei vor finanța studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție al stației. La prima etapă se va stabili locația. Mai mult decât posibil va fi zona de lângă așa-numitul ”Biohim”, spre Prut”, a explicat Ambros pentru ziarul „Expresul”.

Stația de epurare de la Valea Mare a fost construită cu peste 40 de ani în urmă, în 1975. Este situată la o distanță de circa 10 kilometri de Ungheni. În prezent, se atestă o uzură mare a tuturor instalațiilor, astfel că apele uzate, epurate incomplet, prezintă o sursă de poluare pentru râul Prut, dar și pentru sistemele de alimentare cu apă de aici.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente