Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Cahul a fost lansat…

La Cahul a fost lansat un proiect de Parteneriat Local de Ocupare a forței de muncă

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a lansat în premieră pentru R. Moldova, un proiect de Parteneriat Local de Ocupare, în oraşul Cahul. Iniţiativa urmăreşte crearea locurilor de muncă pentru tinerii expuşi excluziunii sociale, noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, posibilităţi de instruire a şomerilor la locul de muncă şi facilitarea asocierii grupurilor de producători.

„Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a 106 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Aproximativ 670 persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ 1000 de persoane din comunitate vor deveni  beneficiari indirecți” a menționat Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului OIM “Promovarea ocupării tinerilor”. 

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu 204 mii 459 dolari SUA, prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii din mediu social vulnerabil.

Vlad Cășuneanu, președintele Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective (CTCNC), declarat că oportunitățile reduse de dezvoltare economică și de angajare în mediul rural, migrația masivă și sărăcia au condus la apariția mai multor probleme pe piața muncii din raionul Cahul.

Inițiativa a fost lansată ieri, 18 aprilie, în orașul Cahul de către OIM în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Confederația Națională a Patronatului, Confederația Națională a Sindicatelor, Consiliul Raional Cahul și partenerii locali. 

Parteneriatul Local de Ocupare (LEP) a forței de muncă este un model inovator creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de OIM în Bosnia și Herțegovina.