Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   (IN)fracțiunea socialistă la Moscova

(IN)fracțiunea socialistă la Moscova

E mijloc de aprilie și noul corp parlamentar ajunge acuș la salarizare. După ce au fost remunerați pentru câteva zile lucrate în martie, în curând vor primi salariu pentru o lună deplină.

În aprilie 2018, fracțiunea socialistă a decis să plece in corpore la Moscova. Cei 35 de parlamentari (mai mult de o treime de deputați) au urcat în avion și s-au dus. La serviciul de presă al Paramentului am fost informați că deplasarea nu este organizată de Parlament și nu va fi achitată din surse bugetare. Totuși, zilele lor de călătorie la Moscova vor fi incluse în remunerarea salarială, dacă în adresa Parlamentului nu va parveni vreun document prin care cei 35 ar demonstra că, în aceste zile, nu au lucrat în folosul și în interesul Parlamentului R. Moldova. Cine ar face-o? Cine le-ar cere să o facă?

Actuala legislație asigură oricărui deputat libertatea de a vizita orice loc din lume, inclusiv cele mai nedemocratice state. Nu e o problemă ca un parlamentar de la noi să viziteze și Duma de la Moscova, și Asamblea Islamică din Iran, și Adunarea Populară din Korea de Nord sau Mijilisul din Turkmenistan. Orice parlament de pe glob poate fi vizitat și de oriunde pot fi învățate lecții. Dar atunci când o treime din deputați pleacă in corpore în vizită în parlamentul unui stat cu probleme la capitolul respectării drepturilor fundamentale, e o problemă. Dacă această vizită nu a fost agreată cu legislativul, printr-un act în care s-ar spune că cei 35 trebuie neapărat să plece împreună în interesul, onoarea și viitorul R. Moldova, atunci semnele de întrebare ar trebui elucidate neapărat la întoarcere.

Cine a plătit pentru călătoria unei majorități parlamentare? Parlamentul de la Chișinău nu a plătit. Partidul Socialiștilor a făcut un anunț întârziat despre deplasare, dar nu a spus nimic despre bani. Nici despre termene, nici despre program. „Deputații fracțiunii parlamentare a PSRM au zburat la Moscova”, atât ne comunica partidul la 16 aprilie 2019. Pe pagina web a Dumei de Stat a Federației Ruse și așa un comunicat lipsește. Și pe pagina web a Parlamentului de la Chișinău nu se spune o vorbă despre plecarea unei treimi de parlamentari la Moscova.

La 17 aprilie, a doua zi, noutățile au fost la fel de îngrijorătoare: pe pagina web a Dumei de Stat și pe cea a PSRM a apărut câte un comunicat identic în care se spunea că „socialiștii insistă ca Moldova să facă parte din uniunea Euro-asiatică”, fiind citată Zinaida Greceanîi care ar fi insistat la o întâlnire a ei cu speakerul Dumei Ruse, Veaceslav Volodin. Pe lângă întrebarea „De ce insistă Greceanîi să ducă întreaga Moldovă în Uniunea Euro-Asiatică”, apare întrebarea „Unde sunt ceilalți 34 de deputați moldoveni?” De 2 zile, nu există niciun comunicat cu imagini despre ei, ce fac, cu ce se ocupă, unde stau? Se plimbă? Sau au fost răpiți? Sau sunt la saună? Sau la bibliotecă?

Dacă cei 35 de parlamentari au fost invitați de Duma Rusă, de ce nu există niciun cuvânt despre ei în programul de activitate al Dumei pentru aceste zile?

E clar că socialiștii vor reveni curând acasă, poate chiar înainte de a se usca cerneala pe această pagină de ziar, căci, deși nu îmi stă bine să o fac, sunt gata să pun pariu că deputații care merg cu hurta, câte 35, într-o vizită obscură într-un stat obscur, nu vor fi opriți acolo, nu vor putea obține acolo fotolii mai bune decât cele deținute la Chișinău.

Totuși, cred că e nevoie ca, la revenire, aceștia să răspundă la niște întrebări. Dacă m-ar întreba cineva care sunt întrebările, aș enumera câteva: Cine anume a achitat costurile acestei deplasări? De unde anume provin banii? De ce a făcut aceste plăți? Care au fost capitolele de cheltuieli și sumele? Ce veți face cu salariul pentru zilele petrecute la Moscova? Care a fost agenda deplasării? Ce instituții, localuri, locuri ați vizitat? Ce înseamnă trădare de Patrie?